Označene i mapirane staze na Trebeviću, sigurnije kretanje za izletnike i planinare

Glavni sponzori i finansijeri projekta su Vienna osiguranje VIG, Porsche BH i Sparkasse Bank

0
540
Obilježavanje završetka projekta označavanja i mapiranja staza na Trebeviću

Danas je na Trebeviću obilježen završetak projekta označavanja i digitalnog mapiranja pješačkih i planinarskih staza kojeg su realizovali KJU za zaštićena prirodna područja kao stručni mentor, XTime Agency kao idejni kreator projekta i aplikacijskog rješenja te GSS Trebević, PD Istočno Sarajevo i PSD Trebević Sarajevo.
Projekat su u svojim obraćanjima podržali Anja Margetić, dogradonačelnica Grada Sarajeva, Ognjen Sladoje, šef kabineta Gradonačelnika Istočnog Sarajeva, Osman Delić ispred KJU za zaštićena prirodna područja i Slavko Bojanić ispred Turističke zajednice Jahorina-Istočno Sarajevo. Simbolički su na događaju projekat ozvaničili JP Sarajevo Sarajevska žičara te glavni sponzori i finansijeri projekta Vienna osiguranje VIG, Porsche BH i Sparkasse Bank.
Kroz projekat je izvršeno mapiranje i fizičko označavanje 44 kilometara staza na Trebeviću, pet planinarskih i šest šetačkih/turističkih staza sa adekvatnim oznakama, sa info totemima i panoima te dodatnim odmaralištima.

Izvršeno mapiranje i fizičko označavanje 44 km staza na Trebeviću

Osim toga, mape su dostupne u digitalnoj formi kroz mobilnu aplikaciju Trebević Outdoor Routs besplatno dostupnu za mobilne uređaje. Fizičke oznake staza i aplikacija će izletnicima i planinarima od sada omogućavati ugodnije i sigurnije kretanje na olimpijskoj planini, lakše snalaženje, te će u aplikaciji pronaći i informacije o zanimljivim lokacijama poput planinarskih domova, restorana, smještaja kao i kontakata Gorske službe spašavanja u slučaju nepredviđenih situacija.
Osim samog označavanja, u toku je i završna faza izrade nove Via Ferrate na Bijelim stijenama sa 30 metarskim visećim mostom koja će biti atraktivna kako za iskusne penjače tako i za početnike.