Ozvaničen početak radova na izgradnji tunela Hranjen prema Goraždu

0
876
Visoki bh. zvaničnici prisustvovali otvaranju gradilišta tunela Hranjen

Na lokalitetu Hrenovice kod Prače danas je i formalno ozvaničen početak radova izgradnje tunela Hranjen, u sklopu realizacije izgradnje brze ceste Sarajevo-Goražde.
Svečanosti početka radova na izgradnji tunela, čiji su investitori JP Autoceste FBiH, prisustvovali su član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvidzdić, premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, te zvaničnici Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za koji je projekt gradnje tunela od historijske važnosti.
Zvizdić je kazao da je Vijeće ministara već pokrenulo inicijativu prema OPEC-ovom fondu kako bi se osigurala sredstva u iznosu od 62 miliona eura i time zatvorila finansijska konstrukcija i za druge dvije faze izgradnje brze ceste Sarajevo-Goražde.
Tunel Hranjen je ukupne dužine oko 6 km i planirana brza cesta skratiće putovanje na relaciji Sarajevo-Goražde na 45 minuta. Rok za završetak radova na izgradnji tunela je 36 mjeseci. Izvođač radova na tunelu Hranjen je kompanija Euro-Asfalt iz Sarajeva.