Pađeni i ProCredit Bank: Vlastita energija kao garancija konkurentnosti

0
528
Investicija u solarne elektrane: Uspješna saradnja mljekare Pađeni i ProCredit Bank

Mljekara Pađeni je reprezentativni bosanskohercegovački primjer kako, pametnom razvojnom strategijom i oslanjanjem na prirodne resurse kojim BiH obiluje, napraviti izvanredan projekt, pokrenuti i voditi uspješnu proizvodnju.
Osnovana 1999. godine, danas je Pađeni jedan od prepoznatljivih brendova iz BiH čiji se proizvodi nalaze na policama trgovina u 15 evropskih zemalja i na tržištu Singapura. Dnevni kapacitet prerade u ovoj mljekari je 100.000 litara koje se otkupljuju od farmera, ukupno oko 1000 kooperanata.
Jedan od glavnih prodajnih aduta Pađeni su pronašli u blagorodnoj, nezagađenoj prirodi. Mlijeko koje koriste za paletu proizvoda dolazi najvećim dijelom ispašom stoke na brdsko-planinskom području bogatom ljekovitim biljem. A, simbioza mljekare Pađeni i prirode ovdje tek počinje. Kako prehrambeno-prerađivačka industrija ima izuzetno visoke troškove u procesu proizvodnje zbog cijena ali i prirode energenata koje koristi, ova se mljekara, uz podršku UNDP projekta i svoje poslovne banke, ProCredit Bank, upustila u kapitalni projekt izgradnje vlastite elektrane.

Izgradnja fotonaponske elektrane

U 2021. i 2022., mljekara Pađeni je krenula u izgradnju vlastite fotonaponske elektrane, što je predstavljalo investiciju vrijednu 300.000 KM. Dio sredstava je osiguran kroz razvojni projekt, dok je u ProCredit Bank ova hercegovačka fabrika pronašla idealnog partnera zarealizaciju ukupne investicije.
Ukupna instalirana snaga je 450 kW, koja će proizvesti 562 MW sati vlastite energije godišnje. Osim što će, u ukupnom godišnjem izračunu, ova investicija osigurati uštedu od 60.000 KM po godini upotrebe, ona ujedno predstavlja i svojevrsnu garanciju konkurentnosti na evropskom i svjetskom tržištu.

Mljekara Pađeni je izgradila vlastitu fotonaponsku elektranu

To se ne odnosi samo na korekcije cijene finalnog proizvoda, nego i na specifične zahtjeve iz Zelene agende za Zapadni Balkan iz 2019., koji, u skoroj budućnosti, neće tolerisati proizvodnju pomoću eksploatacije energenata koji nisu obnovljivi. Ovim potezom mljekara Pađeni se svrstala među 16 kompanija iz BiH koje su odabrane u projektu Podrške EU konkurentnosti poljoprivrede i ruralnog razvoja, ali i na evropsku i svjetsku listu odgovornih proizvođača koji u poslovanju koriste obnovljive izvore energije.

Saradnja ProCredit Bank i Pađeni

ProCredit Bank, koja pažljivo prati tržišne trendove, je već nekoliko godina svjesna neophodnosti uključivanja privrednih subjekata u procese vezane za Zelenu agendu, dekarbonizaciju i energetsku transformaciju.
Vođeni praksom mudrog upravljanja novcem za privredne subjekte u BiH, ova se banka opredijelila da svoju ekspertizu i finansijske proizvode stavi u funkciju pomaganja malim i srednjim preduzećima da se preorijentiraju na obnovljive izvore energije. Samo u 2022. ProCredit banka je kompanijama u Bosni i Hercegovini plasirala 56 miliona eura kredita namijenjenih unapređenju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, a veliki dio ovog iznosa je iskorišten upravo za izgradnjufotonaponskih elektrana.
Dramatične promjene na tržištu energenata u protekloj godini, zajedno s uslovima koje pred proizvođače postavljaju EU pravilnici o zaštiti životne okoline, kreirale su i ubrzale stvarnu potrebu za osiguravanjem vlastite energije. Iskustvo koje ima kao partner bh. privrede dugo četvrt stoljeća, ProCredit banka je iskoristila da onima koji su se već odlučili, ili to tek namjeravaju, na ovaj korak, pruži koherentnu i sveobuhvatnu podršku u finansijskom, ali i u smislu odabira tehničkih karakteristika i najekonomičnijeg projekta.
Pađeni, čiji razvojni put ProCredit Bank prati od 2015. godine, su se odlučili za partnerstvo sa bankom i u ovom, za budućnost proizvodnje i generalno izvoza vjerovatno presuđujućem, projektu.