Paket pomoći privrednicima Srbije vrijedan je 5,1 milijardi eura

0
861
Ministar Mali: Srbija za pomoć privredi daje pola godišnjeg budžeta, svi građani dobiće po 100 eura

Paket pomoći srbijanskoj privredi zbog posljedica koronavirusa vrijedan je 5,1 milijardi eura, a svaki punoljetan građanin dobiće po 100 eura, rekao je ministar finansija Srbije Siniša Mali.
On je na pres-konferenciji rekao da paket mjera ima dva cilja – očuvanje nivoa zaposlenosti i pomoć preduzećima koja su najviše pogođena, prevashodno preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru. Dodao je da pomoć neće dobiti oni koji su od uvođenja vanrednog stanja smanjili broj zaposlenih za više od 10 odsto.
Ministar Mali je kazao da je vrijednost paketa pomoći u visini polovine godišnjeg budžeta Srbije. Precizirao je da će preduzećima biti omogućeno odgađanje plaćanja poreza na zarade i doprinose u periodu vanrednog stanja, najmanje tri mjeseca, odgađanje plaćanja poreza na dobit za drugi kvartal, te oslobađanje PDV-a za sve sve koji doniraju na teritoriji Srbije, a ukupna vrijednost je 1,3 milijarde eura.
On je naveo da će sva privatna preduzeća ove obaveze moći da plate na 24 rate, ali ne prije januara 2021. godine čime se preduzeća ohrabruju da ne otpuštaju zaposlene i da isplaćuju neto zarade.
Paket predviđa i direktnu pomoć svim preduzetnicima-paušalcima, mikro malim i srednjim preduzećima u iznosu od tri minimalne zarade u naredna tri mjeseca, što obuhvata više od 900.000 ljudi, kao i podršku od 50 odsto minimalne zarade za sve one koji su dobili rješenje o prestanku rada tokom vanrednog stanja u velikim preduzećima.
Za podršku likvidnosti privrede predviđene su 2,2 milijarde eura, pri čemu 200 miliona kroz Fond za razvoj krediti sa jedan odsto kamate, a predviđena je i garantna šema od dvije milijarde eura kroz kredite za koje garantuje država, kako bi preduzetnici mogli da obezbijede obrtna sredstva.
Govoreći o jednokratnoj pomoći od 100 eura u dinarskoj protuvrijednosti svim punoljetnim građanima Srbije, Mali je objasnio da je to podrška i želje da se unese jedna doza optimizma, prenosi agencija Srna.
Mali je najavio i da će biti razmotrena i mogućnost sektorske podrške pojedinim privrednim granama poput sektora usluga, kao i da će se razmotriti pomoć velikim preduzećima kroz izdavanje korporativnih obveznica.
On je istakao da će u narednih deset dana Vlada Srbije usvojiti uredbu, odnosno pravni okvir koji će omogućiti sprovođenje ovih mjera.