Pale: Puštena u rad kabinska gondola u ski-centru Ravna planina

0
10421
Kabinska gondola u ski centru Ravna planina ima 18 kabina za prevoz putnika, a svaka može da primi 10 putnika

U ski-centru Ravna planina na Palama danas je svečano puštena u rad kabinska žičara – gondola, prva te vrste u Bosni i Hercegovini.
Portparol Ski-centra Ravna planina Borislava Purković rekla je prije otvaranja da je ova žičara dio projekta ‘Jahorina-ekspres’ koji treba da povezuje Pale i Jahorinu.
Vrijednost prve faze do puštanja gondole u rad iznosi blizu 30 miliona KM a taj projekat investirao je ski-centar Ravna planina, a u nastavak ovog projekta i povezivanje s Jahorinom očekuju uključenje OC Jahorina, kao i nadležnih institucija. Vlasnik ski-centra Veljko Golijanin rekao je da je ova gondola sigurno jedna od najvećih na Balkanu.
U ovoj prvoj fazi dužina putanje gondole do vrha Ravne planine je 1.350 metara i traje oko 3 minuta a završetkom projekta, odnosno izgradnjom gondole prema vrhu Ogorjelica na Jahorini dužina će iznositi oko šest kilometara.
Kapacitet gondole je 2.200 putnika na sat, ima ukupno 19 kabina (18 za prevoz putnika i jednu servisnu), a jedna kabina može da primi deset putnika. Polazna stanica je na 900 metara nadmorske visine, a izlazna, odnosno prva međustanica na 1.350 m nadmorske visine. Cijena povratne karte za gondolu iznosi 5 KM.
Ski-centar ima i 7,5 kilometara skijaških staza, a glavna staza dužine 1.400 metara zadovoljava međunarodne standarde.
U ljetnim mjesecima gondola će služiti za panoramsko razgledanje. Gondola će se kretati od restorana u podnožju Ravne planine do vrha glavne staze, gdje se nalaze jezera za vještačko osnježavanje staza i novi ugostiteljski objekat odakle posjetioci mogu uživati u predivnom pogledu.
Ski-centar Ravna planina udaljen je oko 20 kilometara od Sarajeva odnosno dva kilometra od centra Pala.