Pametna majica kao EKG, mjeri otkucaje srca

0
1056
Majica sa nitima od ugljikovih nanocjevčica pruža stalni nadzor srca korisnika

Nema potrebe nositi pametne satove ili nezgrapne Holter uređaje kako biste nadzirali rad svog srca. Sav taj posao može obaviti i naizgled obična majica. Upravo ta ideja stoji iza ‘pametne odjeće’ koju je razvio laboratorij sa Univerziteta Rice. Iskoristili su provodljivi konac od nanocjevčica ugljika kako bi običnoj majici prišili novu funkcionalnost.
Biomolekularni inženjer Matteo Pasquali, voditelj laboratorija na Tehničkoj školi Univerziteta Brown, sašio je vlakna u sportsku odjeću kako bi pratio otkucaje srca i kontinuirani elektrokardiogram (EKG) korisnika i o tome izvijestio u časopisu Američkog hemijskog društva Nano Letters.
Vlakna su provodljiva poput metalnih žica, ali su periva, udobna i daleko je manje vjerojatno da će se slomiti tokom kretanja tijela, tvrde istraživači. U konačnici, njihova majica s utkanima karbonskim nanocjevčicama bolje je prikupljala podatke od standardnog uređaja koji se nosi uz tijelo.
“Košulja mora biti pripijena uz prsa. U budućim studijama usredotočit ćemo se na korištenje gušće utkanih niti ugljikovih nanocjevčica kako bi što više površine bilo u kontaktu s kožom”, izjavila je vodeća autorica studije Lauren Taylor sa Univerziteta Rice, prenosi Bug.hr.
Vlakna su mekana i fleksibilna, a odjeća u koju su utkana može se prati u veš-mašini. Vlakna se lako šivaćom mašinom mogu ušiti u tkaninu, poput standardnog konca. Cik-cak šavovi omogućuju pak rastezanje tkanine bez lomova.
Vlakna su osigurala ne samo stalan električni kontakt s kožom korisnika, već su poslužila i kao elektrode za povezivanje elektronike poput Bluetooth odašiljača za prijenos podataka na pametni telefon ili za povezivanje s Holterom koji se može spremiti u džep korisnika.