Pametna narukvica elektromagnetskim valovima tjera komarce

0
1082
Narukvica Nopixgo emitira elektromagnetske valove koji tjeraju komarce

Godišnje u svijetu kao posljedica bolesti koju prenose komarci premine oko 700 hiljada ljudi, a Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da samo zbog malarije u svijetu u prosjeku svakih 45 sekundi umre jedno dijete. Stoga su komarci vrlo velik problem kojeg nije tako lako riješiti.
Insekticidi i repelenti donekle pomažu protiv uboda, no švicarski naučnik Kurt Stoll smatra da konačni odgovor u borbi protiv komaraca leži u – tehnologiji. On je sa strane fizike proučavao komarce i njihovo ponašanje, te kroz niz pokusa otkrio da su, osim na hemijske podražaje, komarci osjetljivi i na elektromagnetske valove.
U konačnici, nakon višegodišnjeg rada, kao rezultat pojavila se pametna narukvica koja ‘imitira prirodni elektromagnetski potpis grmljavinske oluje’. Komarci su, tvrdi Stoll, programirani da u slučaju nevremena potraže sklonište, što je instinkt jači od onoga za hranjenjem, tj. ubadanjem ljudi. Stoga narukvica Nopixgo emitira takve elektromagnetske valove koji tjeraju komarce od onoga ko ju nosi.
Projekt se pojavio na Kickstarteru gdje se narukvicu može prednaručiti po cijeni od 69 švicarskih franaka. Uređaj se puni standardnim Micro USB kabelom, baterija je puna za oko 1 sat, i to joj daje mogućnost korištenja u periodu od 3 do 7 dana. Kampanja traje još mjesec dana, a od traženih 180 hiljada franaka do sada je prikupila tek nešto preko 15 hiljada.
O tome hoće li ova narukvica zaista ispuniti svoja obećanja i tjerati od onoga ko je nosi sve komarce u krugu od dva metra, ili je riječ o još jednoj crowdfunding prevari, teško je unaprijed govoriti, piše Bug.hr. Sigurno je jedino da će Nopixgo u proizvodnju tek ako na Kickstarteru ispuni svoj cilj, a prve isporuke obećane su već u oktobru.