Pametne naljepnice za nadzor vitalnih funkcija tijela

0
3534
Medicinski elektronski senzorie vitalnih funkcija mogu se nositi nalijepljeni na kožu

Savremeno liječenje u bolnicama sa sve većim postotkom uspješnosti spašava živote, no nerijetko nakon spasonosnih zahvata, operacija i liječenja čak i nakon povratka kući slijedi mukotrpno i dugo praćenje pacijentovog oporavka i zdravstvenog stanja.
U želji da kontinuirano medicinsko elektronsko praćenje učine personaliziranim, jednostavnijim, jeftinijim i manje opterećujućim za pacijenta, istraživači Univerziteta Purdue su osmislili i trenutno rade na razvijanju sistema senzoričkih elektroničkih uređaja ugrađenih u tanki sloj celuloze/papira koje se lijepi na kožu pacijenta. Nazvali su ih EPED (Epidermal Paper-based Electronic Device).
Razvojni put njihovih istraživanja nedavno su objavljeni u časopisu ACS Advanced Materials and Interfaces.
“Po prvi puta smo stvorili samoljepljivu personaliziranu medicinu: elektroničke senzore koji se mogu trajno pričvrstiti na površinu kože, a jeftini su jer su izrađeni od papira”, kaže voditelj istraživačkog tima Ramses Martinez, profesor industrijskog i biomedicinskog inženjeringa Univerziteta Purdue.
Te ‘pametne naljepnice’ izrađene su od tankoslojne celuloze koja je biokompatibilna i propusna za zrak i vlagu. U tu papirnu podlogu se laserskim mikrotiskom ‘upisuju’ elektronski elementi načinjeni od visokovodljivih nanočestica uzajamno povezanih postupkom silanizacije, stvaranja silicijevih oksidnih veza kojima se spajaju anorganske-mineralne sastavnice materijala s organskom polimernom matricom (celulozom), prenosi Bug.hr.
Budući da se papir (celuloza) brzo razgrađuje kada se smoči, a ljudska koža je sklona znojenju, ove naljepnice su obložene slojem materijala koji odbija vodu, ulje, prašinu i bakterije.
Serijska proizvodnja naljepnica je ekstremno jeftina i jednostavna. Može ih se izrađivati ​​pomoću vrlo brzih štamparskih tehnologija. Cijena jedne ‘pametne naljepnice’ u masovnoj proizvodnji se procjenjuje na oko 5 američkih centi.
Naljepnice se mogu koristiti za registriranje različitih tjelesnih aktivnosti i u realnom vremenu pratiti zdravstveno stanje nositelja, te ga odgovarajućim softverskim rješenjima upozoravati o mogućim zdravstvenim rizicima. Ili se zapis signala s papirnih senzora može slati nadležnom ljekaru-specijalisti koji će ‘na daljinu’ očitavati tražene vitalne vrijednosti kod pacijenta kojega se prati.