Pomoću elektronske kože invalidi s protezama mogu osjećati dodir

0
2225
Stvaranjem umjetne verzije kože za proteze, invalidi ponovno mogu rukom osjetiti toplinu

Singapurski naučnici razvili su ‘elektronsku kožu’ koja je sposobna za osjet dodira, što je inovacija za koju vjeruju da će pomoći ljudima s umjetnim protezama da prepoznaju predmete te osjete njihovu teksturu, pa čak i temperaturu i bol.
‘Kožu’ nazvanu ACES čini do stotinu malih senzora i veličine je jednog kvadratnog centimetra.
Naučnici s Nacionalnog univerziteta Singapur kažu da taj uređaj može procesuirati informacije brže od ljudskog živčanog sistema i sposoban je prepoznati 20 do 30 različitih tekstura te može čitati Brailleova slova s više od 90 posto tačnosti.
Ljudi moraju ‘klizati’ prstom po predmetu kako bi osjetili teksturu, no ova koža sa samo jednim dodirom može prepoznati teksturu različite čvrstoće, kaže voditelj tima Benjamin Tee, dodajući da algoritmi umjetne inteligencije omogućavaju uređaju brzo učenje.
Demonstracija je pokazala kako uređaj može prepoznati da je loptica za rješavanje stresa mekana i odrediti da je plastična lopta tvrda.
“Kad izgubite osjet dodira, osjećate utrnulost… Osobe koje nose proteze imaju taj problem”. Stvaranjem umjetne verzije kože za njihove proteze ponovno mogu rukom osjetiti toplinu i koliko je mekano ili tvrdo to što drže u ruci”, kaže Tee.
On dodaje da je koncept rezultat inspiracije scenom iz trilogije Ratova zvijezda u kojoj lik Luke Skywalker gubi desnu ruku i dobiva robotsku kojom, kako se čini, može osjetiti dodir.
“Tehnologija je još u eksperimentalnoj fazi, no postoji iznimni interes, posebno medicinske zajednice”, kaže Tee, prenosi agencija Hina.
Njegov tim već je izumio transparentnu kožu koja se može sama obnoviti kad se potrga i materijal koji isijava svjetlo za elektronske uređaje.