Pandemija nije zaustavila radove na Koridoru 5c: Aktivno devet gradilišta sa 1100 radnika

0
915
Radovi na poddionici Klopče – Donja Gračanica teku planiranom dinamikom

Radovi na izgradnji poddionice Klopče – Donja Gračanica na Koridoru 5c izvode se planiranom dinamikom uz epidemiološke mjere zbog pandemije koronavirusa. Na izgradnji su angažovani radnici bh. firmi, izvršena je dezinfekcija kampa, radnih mašina, a svi radnici imaju potrebnu zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju.
Na poddionici dugoj blizu šest kilometara trenutno se izvode radovi na iskopu i izradi roštiljske konstrukcije iznad nivelete ceste. Završeni su radovi na rasponskoj konstrukciji vijadukta i trenutno se radi na produžetku upornjaka broj dva. Također se izvode radovi na završetku roštiljske konstrukcije (zaštiti klizišta), izradi temelja zaštitne konstrukcije na gasovodu, a završeni su radovi do posteljice kolovozne konstrukcije, saopćeno je iz Autocesta FBiH.
U narednih 15 dana počinju radovi na zidovima broj osam i devet od armirane zemlje.
Zenička obilaznica je veliki zadatak, sa veoma kompleksnim i geološko vrlo složenim projektima, a deset novih funkcionalnih kilometara autoceste trebali bi biti završeno za Dan državnosti BiH za kada je planirano zvanično puštanje u rad.

Izvor: Autoceste FBiH

U ovoj tabeli je predstavljeno stanje na izgradnji objekata na poddionici Klopče – Donja Gračanica u procentima za april 2020. godine.
Pandemija koronavirusa nije zaustavila radove na izgradnji Koridora 5c, navode iz JP Autoceste FBiH. Devet gradilišta na kojima je angažovano 1100 radnika su u punom pogonu i odvijaju se uz primjenu svih mjera koje su predviđene u cilju suzbijanja koronavirusa. Izdate su upute o provođenju mjera i postupanja koje treba sprovoditi na gradilištima, a da istovremeno ne dođe do zastoja u dinamici izvođenja radova.