Pandemija smanjila prodaju novih automobila u EU za 52,3%

0
908
Potražnja za automobilima u Evropi pada već osmi mjesec zaredom

Pandemija koronavirusa je u maju značajno smanjila prodaju novih automobila u Evropi a Hrvatska je s najvećim padom među zemljama Evropske unije, navodi se u izvještaj udruženja proizvođača ACEA.
U maju je u 26 zemalja Evropske unije (bez podataka za Maltu) registrovan ukupno 518.161 novi automobil, što je za 52,3% manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.
U aprilu je potražnja za novim automobilima pala za 76,3 posto i taj silazni trend u aprilu je po svemu sudeći dotakao dno budući da su mnoge zemlje postepeno počele da ublažavaju mjere za suzbijuanje pandemije koronavirusa.
Dvocifreni pad potražnje je zabilježen u maju u svim zemljama EU-a, a među vodećim tržištima najviše je oslabila potražnja u Španiji – za 72,7 posto. Slijede Francuska, Italija i Njemačka s upola slabijom potražnjom u odnosu na isti prošlogodišnji period.
U Hrvatskoj je u maju prema ACEA-inim podacima registrovano ukupno 2.177 novih automobila, što je 76,2% manje nego u istom mjesecu lani i taj pad je najveći među zemljama EU-a, prenosi Seebiz.eu.
I u prvih pet mjeseci ove godine evropska potražnja za novim automobilima pod uticajem pandemije je potonula 41,5 posto, navode iz ACEA.
Među vodećim tržištima najveći pad potražnje bilježe Španija, Francuska i Italija, zemlje najteže pogođene pandemijom. U Španiji je potražnja potonula 54,2 posto, a u stopu je slijede Italija i Francuska s upola manje registrovanih novih automobila nego u istom prošlogodišnjem periodu.
Najveće evropsko tržište, njemačko, smanjilo se u prvih pet mjeseci otprilike za trećinu.
Prema podacima ACEA, Hrvatska je i u prvih pet mjeseci imala najveći pad među zemljama EU-a, za 55,8% u odnosu na isti prošlogodišnji period, uz registrovanih ukupno 13.255 novih automobila.