Papir izrađen od kamena umjesto od drva

0
1378
Po kamenom papiru se može pisati olovkama, penkalom, ali ne i nalivperom ili flomasterima

Tradicionalna proizvodnja papira zasniva se na celulozi koja se dobiva iz drva, i jedan je od velikih razloga za sječu šuma u svijetu. Mora li to baš biti tako – zapitali su se u australskoj kompaniji Karst Stone Paper, i došli do odgovora – da ne mora. Njihov je izum papir načinjen od kamena vapnenca, odnosno kalcijevog karbonata.
Ovaj se vrlo dostupni kemijski spoj dobiva iz građevinskog otpada i praha nastalog prilikom rudarenja vapnenca, miješa se s posebnom vrstom smole i pretvara u role papira – bijelog, vodootpornog, čvrstog i pogodnog za izradu uredskog materijala, bilježnica, knjiga i ostalih papirnih proizvoda.
Proces proizvodnje efikasan je, a 100% otpada nastalog u proizvodnji može se upotrijebiti za ponovnu proizvodnju. Pri tome se proizvodi i samo trećina ugljičnog dioksida koji završi u atmosferi, u usporedbi s tradicionalnom proizvodnjom papira. Značajno je manja i potrošnja vode u proizvodnom procesu, prenosi Bug.hr.
Ovaj ekološki papir tako je višestruko pogodan za okoliš, a naravno, nakon upotrebe moguće ga je i reciklirati. U slučaju da završi u prirodi, izložen suncu degradirat će za samo 12 sati.
Prilikom pisanja po njemu ne osjete se vlakna, pa olovka klizi u svim smjerovima jednako. Kameni papir teže je poderati, čak je i donekle rastezljiv. Tekućinu ne upija, a po njemu se može pisati olovkama, penkalom, ali ne i nalivperom ili flomasterima.
Kao takav nije pogodan da bi zamijenio baš sve upotrebe papira u svijetu, ali za neke namjene sasvim je pogodan – kažu njegovi proizvođači, i nadaju se da će širenjem dostupnosti svog proizvoda pomoći u očuvanju naše planete.