Sarajevo: Prodat Dom penzionera u Nedžarićima za 10,36 miliona KM

0
1245
Bivši Dom penzionera u Nedžarićima kupila je firma Mont-ing iz Visokog

Na današnjoj aukciji posredstvom Agencije za privatizaciju FBiH prodat je devastirani Dom penzionera u sarajevskom naselju Nedžarići za 10,36 miliona KM. Kupac je kompanija Capital Holding iz Sarajeva koja je bila i jedini učesnik na aukciji.
Penzionerski dom u Nedžarićima izgrađen je pred rat, oštećen je tokom granatiranja i nikada nije rekonstruisan. Ukupna neto površina objekta je oko 16 hiljada kvadratnih metara a ukupna površina zemljišta na kojem se objekt nalazi je oko 18,3 hiljade kvadratnih metara.
Prvobitna prodajna cijena ovog objekta je bila 13,4 miliona KM, ali je Vlada FBiH zbog ranije propalih aukcijskih prodaja dva puta odobrila smanjenje cijene.
Od 10,36 miliona KM za koliko je prodat devastirani Dom penzionera u Nedžarićima, tri miliona maraka dobiće Općina Ilidža na čijem zemljištu se objekat nalazi, a ostatak Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje koji je vlasnik objekta, a manji dio će dobiti i Agencija za privatizaciju FBiH kao naknadu za provođenje aukcije.
Inače, kompanija Capital Holding kupila je prije dvije godine u Sarajevu i Poslovni centar Kumrovec izgrađen 2008. godine u naselju Otoka koja je pretvorena u biznis centar Capital Tower.