Parafiran ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor

0
731
Najviše je porastao indeks građevinskih proizvođačkih cijena na autoputevima

U Banja Luci je danas parafiran Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor, čime se stiču uslovi da kineski partner pokrene procedure plaćanja koncesione naknade.
Nakon te uplate biće zvanično potpisan ugovor o dodjeli koncesije, rekao je ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić, nakon što je parafirao ugovor s predstavnikom kineske kompanije Shandong, Jang Sjyom.
Vlada RS je 1. oktobra dodjelila kompaniji China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd of Shandong Hi-Speed Group Co., Ltd koncesije za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor. Data je i saglasnost na prijedlog Ugovora o koncesiji za autoput Banja Luka – Prijedor – Novi Grad (prva faza Banja Luka – Prijedor).
Ministar Trninić je rekao novinarima da su pribavljene sve saglasnosti, pa i Pravobranilaštva RS.
Direktor Autoputeva RS Dušan Topić je dodao da je koncesija novi vid finansiranja projekata izgradnje autoputeva u RS te vjeruje da će za oko pet godina projekt izgradnje autoputa Banja Luka – Prijedor biti završen, prenosi Fena.
Koncesija Shandongu za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor se dodjeljuje na 33 godine, uključujući i period izgradnje. Vrijednost investicije (projektovanje i izgradnja) je projektovana na iznos od 297 miliona eura. Konačni kapitalni trošak po kilometru je sedam miliona eura.