Partner MKF nagrađuje poljoprivrednike: Budi neko, proizvodi eko!

0
328
Do 15. aprila otvoren konkurs za poljoprivredna gazdinstva koja štite okoliš

Nakon uspješno realiziranog projekta ‘Budi neko, posluj eko!’, kojim je MKF Partner novčano nagradila mala i mikropreduzeća koja posluju po eko principima, ova vodeća mikrokreditna fondacija u segmentu energijske efikasnosti pokreće novi nagradni konkurs ‘Budi neko, proizvodi eko!’ čiji je cilj stimulisanje eko poljoprivredne proizvodnje u Bosni i Hercegovini.
Javni poziv otvoren je do 15. aprila, a namijenjen je individualnim poljoprivrednim proizvođačima, odnosno poljoprivrednim gazdinstvima koji su registrovani za poljoprivrednu ili prerađivačku djelatnost u poljoprivredi, a koji vode brigu o očuvanju zdravlja i životne sredine.
Sve one koji se bave proizvodnjom zdrave hrane a pri tome vode računa da ostvare ograničen utjecaj na okoliš odgovornim korištenjem energije i prirodnih resursa, očuvanjem ekološke ravnoteže i bioraznolikosti, povećanjem plodnosti tla, održavanjem kvalitete vode i slično, Partner MKF poziva da podijele svoje ekološke prakse slanjem kratkog opisa kako su organizirali svoju eko proizvodnju na e-mail: eko@partner.ba.
Osim prezentacije provođenja trenutnih eko aktivnosti u proizvodnji, prijava treba da sadrži i opis budućih koraka kojima će se povećati ili unaprijediti eko otisak.
Na osnovu komisijske procjene Partner MKF će dodijeliti novčane nagrade za tri najbolje plasirana poljoprivredna gazdinstva, u iznosu od 3.000 KM za osvojeno prvo mjesto, 2.000 KM za drugo i 1.000 KM za osvojeno treće mjesto. Jedan od osnovih uslova je da će troje prvoplasiranih trebati predočiti dokaz da su sredstva namijenili za realizaciju proizvodnje po eko principima, dok će utrošak biti kontrolisan od strane Fondacije.
“Stimulisanjem eko proizvodnje želimo pomoći i da se sa našeg lokalnog tržišta, zadovolji sve veća potražnja bh. potrošača za provjerenim ekološkim proizvodima. Kao važna grana ukupne privrede i poljoprivreda treba slijediti sve popularnije eko trendove, a nadam se da ćemo tokom projekta Budi neko, proizvodi eko! otkriti brojne pozitivne primjere eko proizvodnje u našoj zemlji”, izjavio je Senad Sinanović, direktor Partner MKF.
Više informacija o projektu i načinu učešća potražite na web stranici i društvenim mrežama Partner MKF.