Plesni klub Aster iz BiH najbolji u Evropi

0
2893
S Evropskog prvenstva u Poljskoj, plesni klub Aster vratio se okićen zlatnim i srebrenim medaljama

Proteklog vikenda (15. – 17. mart) u gradu Walbrzych u Poljskoj uspješno je završeno još jedno Evropsko prvenstvo u organizaciji Internacionalne plesne organizacije (IDO).
Među brojnim plesačima koji su se predstavili na Evropskom prvenstvu, svoje plesno znanje predstavili su i plesači plesnog kluba Aster, jedini predstavnici Bosne i Hercegovine na ovom prestižnom plesnom turniru. Nakon odličnih rezultata s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva, kada su u svoju domovinu donijeli zlatnu medalju, plesači plesnog kluba Aster imali su težak zadatak – opravdati titule.
“Trud se i ovaj put isplatio, što potvrđuju rezultati ali i medalje koje smo ponovno donijeli u našu zemlju”, kazao je Josip Milanović, plesni trener i PR plesnog kluba Aster.

Valentina Vavra i Vedran Marčeta ostvarili veliki uspjeh na Evropskom prvenstvu u Poljskoj

Mjesto pored zlatne medalje i pehara s nedavno održanog Svjetskog prvenstva, Valentina Vavra i Vedran Marčeta našli su i za zlatnu medalju i pehar s Evropskog prvenstva koje su osvojili u kategoriji Argentinski tango. U preteškoj plesnoj disciplini salsa couples Adults, osvojili su značajno drugo mjesto što ih svrstava među najbolje plesače svijeta, ali i ozbiljne konkurente za predstojeće Svjetsko prvenstvo. U istoj ovoj discpilini predstavio se i još jedan instruktorski par iz Astera, Maja Đukanović i Ognjen Elčić koji su osvojili 15. mjesto.
Osim plesnih parova, na Evropskom prvenstvu kao jedine predstavnice Bosne i Hercegovine bile su i plesačice juniorske formacije, koje su osvojili značajno treće mjesto u kategoriji Latin show juniors, te starije plesačice iz istog plesnog kluba koje su se kući vratile s osvojenim četvrtim mjestom u kategoriji Caribbean show gropus Adults.
Svoj prvi nastup i to na Evropskom prvenstvu sigurno će pamtiti Andrea Vujović i Zijo Vladavić koji su se predstavili u kategoriji salsa couples juniors te osvojili odlično deveto mjesto. Odlične rezultate, također će pamtiti i perspektivna plesačica Hena Helppikangas koja je osvojila 24. i 25. mjesto u kategorijama solo salsa shines juniors i solo latin show juniors.
U moru tužnih vijesti o mladima koji svaki dan napuštaju BiH u potrazi za boljim i sigurnijim životom, plesni instruktori i plesači plesnog kluba Aster ponovno, iz godine u godinu nas uvjeravaju kako se u našoj zemlji kriju mladi koji na svjetski priznatim plesnim turnirima mogu stati rame uz rame s najboljim imenima u svijetu plesa, te kako svako od nas može mjesto u kojem živi učiniti ljepšim i sigurnijim za sebe i generacije koje dolaze.