Plin u BiH od aprila skuplji za 21,7 posto

0
236
Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević na pres-konferenciji

Od aprila će cijena plina za isporuku Bosni i Hercegovini biti povećana za 21,7 posto, saopćila je to danas na pres-konferenciji direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević.
Ona je pojasnila da sukladno dosadašnjoj praksi, Gasprom dostavlja cijene plina za naredna tri mjeseca, što znači da i najavljeno povećanje cijene važi za naredna tri mjeseca.
“Nova nabavna cijena plina bila je očekivana s obzirom na to da je cijena naftnih derivata povećana za 44 posto”, kazala je Hadžialjević te dodala da je komunikacija sa Gaspromom za sada uredna i korektna.
Dodala je da BiH ima najbolju cijenu plina, zajedno sa Srbijom, u odnosu na ono što se nudi ostalim kupcima.
Hadžialjević je kazala da su Vladi Federacije BiH poslali zahtjev za odobrenje nabavke plina po novoj cijeni, skupljoj za 21,7 posto, ali da ne zna hoće Vlada FBiH donositi neke mjere odnosno subvencije krajnjim kupcima i domaćinstvima.
Na upit hoćemo li gas Rusiji plaćati plin u rubljama kako je najavljeno, Hadžialjević je odgovorila da plin plaćamo u eurima, ali da ne zna hoće li tako i ostati jer bi se u junu trebao produžiti ugovor, a moguće je da ruska strana postavi dodatne uvjete.
Direktorica Energoinvesta pojasnila je i situaciju oko eventualne isporuke ukapljenog zemnog plina, navodeći da je nama najbliži terminal na Krku ali da on ne raspolaže većim količinama. Ipak, dodala je, da je i to jedna od mogućih opcija mada je cijena tog plina mnogo skuplja od onog koji dobijamo iz Rusije.