Poboljšati konkurentnost i poslovnu regulativu u BiH

0
900
Sjedniva Vlade Federacije BiH održana je u Sarajevu (Foto: Arhiv)

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu upoznata sa Izvještajem globalne konkurentnosti koji publikuje Svjetski ekonomski forum (WEF) i dokumentom Lakoća poslovanja koju objavljuje Svjetska Banka (WB). Zadužen je Zavod za programiranje razvoja FBiH da, na osnovu ove analize, pripremi i prijedlog mjera i aktivnosti koje bi trebalo preduzeti na poboljšanju pozicije BiH u ovim segmentima. Vlada je zatražila hitne i dugoročne mjere za djelovanje za poboljšanje stanja.
Kada je riječ o konkurentosti Bosne i Hercegovine ove godine Izvještaj pokazuje da je među 140 zemalja rangirana na 91. mjestu sa ocjenom 54,2 (maksimalna ocjena je 100). U odnosu na prethodnu godinu zabilježeno je poboljšanje ukupne ocjene za 0,4 boda, što nije uticalo na poboljšanje ranga, jer je BiH ove godine zabilježila pad za jedno mjesto kada je u pitanju indeks globalne konkurentnosti.
Kada je u pitanju izvještaj Lakoće poslovanja koji predstavlja kvantitativne pokazatelje poslovne regulative među zemljama, ove godine je BiH među 190 zemalja rangirana na 89. mjestu sa ocjenom 63,82 (maksimalna ocjena je 100). U odnosu na prethodnu godinu zabilježeno je poboljšanje ocjene za 0,3 boda što, također, nije uticalo na poboljšanje ranga, te je i po ovom rangiranju BiH zabilježila nazadak za tri mjesta.
Danas je data saglasnost federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za potpisivanje Aneksa 4. Ugovora o koncesiji crpljenje mineralne vode na lokalitetu Crni vrh, izvorište Kiseljak, općina Tešanj. Koncesionar Gaza Tešanj d.o.o. se obratio koncesoru Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sa zahtjevom za eksploataciju vode od 19.008 litara na dan. Razlog za povećanje količine crpljenja vode je veća potražnja kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu.
Prihvaćena je i informacija Federalnog ministarstva prometa i komunikacija koje je zaduženo da, uime Vlade FBiH, pripremi pismo o nepostojanju interesa za kupovinu udjela Hrvatskog telekoma d.d. Zagreb u Hrvatskoj pošti d.o.o. Mostar.