Za 50 projekata obnove povratničkih naselja u BiH blizu 2,4 miliona KM

0
833
Državna komisija za izbjeglice i raseljene osobe dodijelila grant u iznosu od blizu 2,4 miliona KM

Državna komisija za izbjeglice i raseljene osobe na današnjoj sjednici u Sarajevu dodijelila je 1.798.004,71 KM za 50 projekata obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici.
Ovi projekti bit će realizovani u više od 100 općina u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu. Projekti se najviše odnose na rekonstrukciju i asfaltiranje lokalnih puteva koji vode do povratničkih naselja, izgradnju ili obnovu vodovodne i kanalizacione mreže, zatim na obnovu vjerskih objekata itd, a sve u cilju održivog povratka i poboljšanja uslova života povratnika.
Osim toga, Komisija je donijela Odluku o izboru projekata elektrifikacije stambenih jedinica raseljenih osoba i povratnika. To znači da će nakon provođenja tenderskih procedura, struju dobiti 95 stambenih jedinica u sedam općina u FBiH i RS, za šta je izdvojeno 600.000 KM.
Sredstva za finansiranje navedenih projekata za 2018. godinu udružili su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, resorna entitetska ministarstva i Vlada Brčko distrikta u ukupnom iznosu od 2.398.004,71 KM.
Članovi Komisije još jednom su konstatovali da rezultati javnog poziva, koji je raspisan u oktobru ove godine, pokazuju da su potrebe povratnika daleko veće od iznosa sredstava koji institucije na državnom, entitetskim i nivou Brčko distrikta izdvajaju za ove namjene, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.