Poboljšati trgovinsku razmjenu BiH i Irana koja iznosi samo 6 miliona KM

0
1184
Uz učešće više od 60 domaćih i 30 iranskih kompanija u Sarajevu održan Poslovni forum BiH – IR Iran

U organizaciji Vanjskotrgovinske komore (VTK) Bosne i Hercegovine u saradnji sa Ambasadom Islamske Republike Iran danas je u Sarajevu, uz učešće više od 60 domaćih i 30 iranskih kompanija, održan Poslovni forum BiH – IR Iran.
BiH i Iran imaju značajne privredne potencijale i brojne mogućnosti za ekonomsku suradnju, posebno u oblastima energije, metalske i agroindustrije industrije, građevinarstva, papirne industrije i drugim sektorima. Članovi iranske delegacije su investitori i privrednici koji posluju u raznim oblastima.
Predsjednik VTK BiH Ahmet Egrlić je kazao da postoji velika zainteresiranost za poslovnu saradnju, te da je najvažnije dovršiti sporazum o preferencijalnoj trgovini i obezbjediti da bh. proizvođači iz Irana povoljnije uvezu kvalitetene sirovine i materijal za proizvodnju. Posebno je naglasio da je Iran jedno veliko tržište gdje se može plasirati veliki broj bh. proizvoda.
Govoreći o trgovinskoj razmjeni između dvije zemlje Egrlić je istakao da ona iznosi svega šest miliona KM, te da ne odražava pravo stanje i kapacitete kojima zemlje raspolažu.
Potpredsjednik Iranske komore za privredu, industriju, rudarstvo i poljoprivredu Masoud Khansari je izjavio da je Iran, od samog proglašenja nezavisnosti i priznanja BiH, cijelo vrijeme razvijao dobre odnose sa BiH. Takođe je istakao da se ekonomska saradnja na različitim poljima može daleko snažnije razvijati.
Ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran Mohammad Javad Zafir je posebno istakao mogućnosti saradnje u energetskom sektoru, te naglasio da će učiniti sve što je potrebno da bi se olakšala saradnja privrednika dviju država.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je naveo da je obim vanjskotrgovinske razmjene dviju zemalja skroman i da su mogućnosti BiH i Irana mnogo veće. On je ukazao na najznačajnije prepreke boljoj saradnji i istakao da ih je neophodno što prije rješiti.
Šarović je istakao i da je Ministarstvo u završnoj fazi pregovora sa Iranom u vezi sporazuma o preferencijalnoj trgovini, kojim bi za jedan broj proizvoda (jedan broj tarifnih linija), gdje BiH ima respektabilne izvozne kapacitete, u Iranu bile smanjene ili ukinute carine. Time bi se olakšala trgovina i bh. prizvod bi bio konkurentniji. Na isti način bi ustupci bili napravljeni iranskoj strani
Predstavnici Agencije za unapređenje stranih ulaganja u BiH (FIPA) održali su prezentaciju o investicionim prilikama u BiH. Nakon plenarnog dijela foruma održani su bilateralni susreti iranskih i bosanskohercegovačkih privrednika.