Počela deseta NetWork konferencija, u fokusu cyber sigurnost i inovacije

0
293
NetWork konferencija okupila je preko 1000 IT stručnjaka, predavača i investitora iz BiH i regije

Trodnevna konferencija NetWork 10 u organizaciji agencije Communis počela je danas u Neumu, a okupila je preko 1000 IT stručnjaka, predavača, osnivača IT kompanija, direktora, investitora i sponzora iz BiH i regije.
”Ova konferencija ima tradiciju od 2010. godine i raduje nas što smo dočekali njeno deseto jubilarno izdanje. Nastojali smo sadržaj i koncept prilagoditi i pripremiti koristeći se svim dostupnim informacijama iz okruženja, pomno osluškujući poslovni i IT ekosistem i puls zajednice sa kojom i za koju radimo“, kazala je Azra Dedić, Head of Account Department u agenciji Communis.
Konferencija je započela panel diskusijom koja je organizovana u saradnji sa Američkom trgovačkom komorom u BiH (AmCham), a razgovaralo se o izazovima u ICT industiji, te o novim mogućnostima i prilikama koje ti izazovi pružaju.
Plenarnim okupljanjem, na kojem se obratio i američki ambasador u BiH Michael Murphy, svečano je otvorena konferencija. U svom video obraćanju ambasador Murphy zahvalio se organizatorima te naglasio da SAD podržavaju sve učesnike i ono što oni rade da bi pomogli BiH da uhvati korak sa ubrzanim inovativnim procesom u 21. vijeku.Osvrnuo se na nedavne cyber napade na Parlament BiH i Centralnu izbornu komisiju i istaknuo važnost cyber sigurnosti.
Kao prvi keynote govornik i direktor sadržaja konferencije Damir Dizdarević je naglasio značaj inovacija, naprednih rješenja koje kompanije u BiH razvijaju, ali i implementiraju, te značaj digitalne transformacije za rast i prosperitet ekonomije u našoj zemlji.
O aktuelnim temama iz oblasti cyber sigurnosti govorio je i Luka Manojlović iz Slovenije, a Keynote je završen inspirativnim predavanjem Ivana Stankovića.
U nastavku konferencije učesnici će imati priliku da prisustvuju na više od 70 kvalitetnih predavanja raspoređenih na šest pozornica koje će voditi i prezentirati oko 70 istaknutih međunarodnih govornika, s velikim praktičnim i predavačkim iskustvom.
Govorit će se o aktuelnim i korisnim temama, a nešto je veći fokus na cyber security tematici ove godine, ne samo zato što je oktobar – mjesec posvećen podizanju svijesti o cyber sigurnosti, nego i zato što se sve češće provlači teza između važnosti cyber sigurnosti i njezine kritične uloge koju igra na nivou globalne ekonomije.
Konferencija traje do 28. oktobra, i osim znanja, NetWork učesnicima nudi mnogo prilika za širenje poslovne mreže i saradnje.