Podrška promociji i razvoju privrede u BiH

0
266
Održana vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o kriterijumima za raspodjelu tekućih grantova odobrenih Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH za promociju i razvoj bh. privrede.
Ukupna vrijednost ovog granta je 750.000 KM, od čega je 400.000 KM namijenjeno za podršku sajamskim i drugim manifestacijama, odnosno aktivnostima u zemlji usmjerenim na promociju i razvoj privrede u BiH, a 350.000 KM za podršku sajamskim/drugim manifestacijama i aktivnostima u inostranstvu.
Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa objaviće javni poziv organizatorima sajamskih i drugih manifestacija i aktivnosti u zemlji na internet stranici Ministarstva i u tri dnevna lista u BiH.
Odlukom su propisane procedure i druga bitna pitanja za dodjelu ovih bespovratnih sredstava, uključujući uslove, kriterijume, nadležnosti te proceduru rada komisije, način donošenja konačne odluke o izboru korisnika grant sredstava i obavezu dostavljanja izvještaja o namjenskom utrošku dobijenih sredstava.
Vijeće ministara danas nije usvojio Informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih poslova o analizi interesa i koristi za Bosnu i Hercegovinu u slučaju pristupanja inicijativi ‘mali šengen’, odnosno ’Otvoreni Balkan’.