Uprava i NO Mlinpek-Žitara prihvatili ponudu Bojanića da u cijelosti preuzme kompaniju

0
515
Bojanić je vlasnik 90,18% dionica Mlinpek-Žitara i kupuje i preostalih 9,82% dionica

Nadzorni odbor i Uprava Mlinpek-Žitar d.d. Jajce prihvatili su ponudu Joze Bojanića za preuzimanje ovog dioničkog društva u cijelosti, čiji osnovni kapital iznosi oko 5,18 miliona KM.
Podsjetimo, Bojanić ima oko 90,18 posto vlasničkih dionica u Mlinpek-Žitaru, a ponuda data 20.10.2022. godine se odnosila na preostalih 25.447 dionica ili 9,82 posto od ukupnog broja dionica, nominalne vrijednosti 20 KM koje nisu bile u vlasništvu Bojanića. Ponuđena cijena po dionici iznosila je 10 KM, što je 50% nominalne vrijednosti dionica.
Nadzorni odbor i Uprava preduzeća Mlinpek-Žitar dioničkog društva za proizvodnju mlinskih i pekarskih proizvoda i trgovinu su mišljenja da je Bojanićeva ponuđena cijena realna obzirom da je zadnja ponderisana cijena od 18.08.2020. godine bila 2,56 KM po dionici.
Naveli su i da ponuđač (Bojanić) ima namjeru da nastavi postojeću poslovnu startegiju i poslovnu politiku kojom se kompanija vodila prije sticanja dionica ovog dioničkog društva. Takođe, naveli su i da ponuđač namjerava povećati obim proizvodnje kao i proširiti asortiman proizvoda, uz povećanje zaposlenih. Navedeno je i da Bojanić nema namjeru vršiti promjene Nadzornog odbora i Uprave društva u skorijoj budućnosti.