Počela izgradnja graničnog prijelaza Svilaj

0
544
Kompleks novog graničnog prijelaza Svilaj planiran je na površini od 103.000 m2

Uprkos brojnim ograničenjima uzrokovanim virusom Covid-19, Uprava za indirektno oporezivanje BiH osigurala je nesmetan početak radova na izgradnji graničnog prijelaza Svilaj.
Radi se o izuzetno važnom graničnom prijelazu koji se nalazi na sjeveru Bosne i Hercegovine na koridoru 5c. Rok za završetak radova je 300 kalendarskih dana.
Radove na terenu izvodi konzorcijum firmi Niskogradnja d.o.o. Laktaši, Alfa Term d.o.o. Mostar i Tekton d.o.o. Banja Luka. Vrijednost ugovorenih radova je 18.713.999,35 KM sa PDV-om.
Kompleks novog graničnog prijelaza Svilaj planiran je na površini od 103.000 m2. Na novom graničnom prijelazu će biti posebno odvojen putnički od teretnog saobraćaja, imaće četiri trake na ulazu u BiH i tri trake na izlazu iz BiH. U sklopu novog graničnog prijelaza biće sagrađeni objekti za smještaj službenika Uprave za indirektno oporezivanje, Granične policije BiH i inspekcijskih službi, te objekat za smještaj špeditera i banke. Prijelaz će imati i zaseban energetski blok, poseban objekat za detaljan pregled vozila, kolske vage i veliku nadstrešnicu, saopćeno je iz UIO BiH.