Rusija i Kina izgradili prvi cestovni prekogranični most

0
690
Prvi cestovni most između Rusije i Kine uskoro počinje sa radom

Prvi cestovni most između Rusije i Kine biće pušten u rad nakon ukidanja ograničenja uvedenih zbog pandemije koronavirusa, prenose ruski mediji.
Most je izgrađen iznad pogranične rijeke Amur, koji povezuje gradove Blagovješčensk (Blagoveshchensk) na krajnjem istoku Rusije i Hejhe (Heihe) na sjeveru Kine.
Kada most počne sa radom, godišnji promet putnika biće oko tri miliona ljudi, tereta oko pet miliona tona (ili skoro 300.000 automobila), prenosi Sputnjik.
Sam most je dugačak više od jednog kilometra, a ukupna dužina prelaza je 20 kilometara i uključuje šest kilometara puta u Kini i 13 kilometara pristupnih puteva u Rusiji, kao i most dužine 278 metara preko kanala Kanikurgan.
Ukupni troškovi izgradnje objekta su oko 18,8 milijardi rubalja. Projekat predviđa korišćenje mosta na komercijalnoj osnovi u obračunskom periodu: tri godine gradnje i 16 godina eksloatacije, naplaćivanjem putarina.
Izgradnja prekograničnog mosta u Blagovješčenskom rejonu u Amurskoj oblasti trajala je od 2016. godine, a završena je u decembru 2019. godine.