Počela serijska proizvodnja nove generacije teških kamiona Volvo Trucks

0
505
Novi kamioni Volvo FH, FM i FMX su razvijeni i za elektrifikovane pogonske sklopove

Nova generacija teških kamiona kompanije Volvo Trucks – Volvo FH, FH16, FM i FMX – sada ulazi u serijsku proizvodnju u pogonima Volvoa u Švedskoj, Belgiji i Rusiji.
“Sva četiri modela kamiona razvijena su s izrazitim fokusom na poboljšanje vozačkog okruženja, bezbjednost i produktivnost vozila, čineći ih efikasnijim od prethodnika”, izjavio je Rodžer Alm, predsjednik kompanije Volvo Trucks.
Kamioni Volvo FM i FMX imaju potpuno novu kabinu sa podignutim A-stubovima koji obezbjeđuju vozačima do jednog dodatnog kubnog metra prostora i više svjetlosti u kabini. Vidljivost vozača takođe se može dodatno poboljšati na svim novim modelima dodavanjem ugaone kamere na suvozačevoj strani koja pruža potpuniji prikaz, pokrivajući bočni dio kamiona na unutrašnjem ekranu.
Među dodacima su novi interfejs za vozača, opcioni adaptivni farovi za duga svjetla za veću bezbjednost kod kamiona Volvo FH i FH16. Novi kamioni Volvo FH i FM takođe se mogu prilagoditi kako bi se omogućile značajne uštede goriva i smanjile emisije CO2, poput onih koje su na kamionu Volvo FH postignute tehnologijom I-Save.
Novi kamioni Volvo FH, FM i FMX takođe su razvijeni za elektrifikovane pogonske sklopove, a početak njihove proizvodnje zakazan je za 2022. godinu.
Nova linija teških kamiona, prvobitno predstavljena u Evropi prošle godine, pobudila je veliko interesovanje kupaca: tokom 2020. je naručeno više od 12.000 tih kamiona. Aktivnosti predstavljanja i uvođenja u prodaju nastavljaju se i u 2021. godini na tržištima van Evrope.
Kamioni će se u početku sklapati u proizvodnim pogonima kompanije Volvo Trucks u Geteborgu u Švedskoj, Gentu u Belgiji i Kalugi u Rusiji. Montažni pogon u Tuve u Geteborgu prvi kreće sa proizvodnjom u martu 2021. godine.