Počeo Energetski samit u Neumu: U fokusu provedba reformske agende

0
1110
U Neumu počeo 4. Energetski samit koji će trajati od 25. do 27. aprila

U Neumu je danas počeo 4. Energetski samit koji će trajati od 25. do 27. Aprila.
Samit zajedno organizuju USAID-ov projekat Investiranje u sektor energije (EIA) i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz projekte ‘Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH’ i ‘Poticanje energetske efikasnosti u BiH’, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku RS.
“Fokus ovogodišnjeg samita bit će provedba svih preporuka i konkretne akcije u okviru reformske agende energetskog sektora u BiH kao i pravni okvir za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost“, najavila je Sibylle Strahl, direktorica GIZ projekata. Ističući zadovoljstvo što vidi da energetska zajednica u BiH raste iz godine u godinu, Strahl je istakla da je mnogo urađeno proteklih godina, te da će sigurno kvalitetne i interaktivne panel diskusije dovesti do konkretnih rezultata.

Ognjen Marković i Sibylle Strahl

“Na Samitu ćemo predstaviti rezultate dvogodišnjeg rada na analizi i preporukama za jednostavnije ishodovanje dozvola za izgradnju novih energetskih objekata što će u konačnici voditi rastu investicija“, najavio je Ognjen Marković, direktor USAID EIA projekta.
On je podsjetio i da su svi prethodni samiti otvarali ključne teme u energetskom sektoru što je vodilo konkretnim akcijama koje su već poduzete na reformi ovog sektora.
Danas je u fokusu panel o održivom razvoju energetskog sektora u BiH koji ima značajnu i ključnu ulogu u rastu ukupne ekonomije. Cilj sesije je da sazna više o izazovima i načinima nalaženja strateškog energetskog puta za BiH koji integriše efikasnu upotrebu resursa, energetsku sigurnost i pristupačnost, energetsku efikasnost i energetsku tranziciju i zaštitu životne sredine na holistički način.
Drugi panel će naglasak staviti na razgovor o tržištu energije, jer Bosna i Hercegovina zaostaje u prenošenju i provedbi EU zakonodavstava u dva važna sektora, električne energije i gasa. Ovaj zaostatak ima uticaj na daljnji razvoj sektora, sigurnost snabdijevanja i interes investitora da ulažu u zemlju.