Danas počinje 9. Sarajevo Business Forum

0
871
Poseban akcent ovogodišnjeg Foruma će se staviti i na tematiku održivog razvoja (Foto: Arhiv)

Sarajevo Business Forum danas će zvanično otvoriti direktor BBI Banke, Amer Bukvić i predsjednik Grupe Islamske razvojne banke (IDB), dr. Bandar M. H. Hajjar.
O ulozi lidera u saradnji i razvoju s ciljem ekonomskog napretka, na Forumu će između ostalih govoriti: predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, zamjenik turskog premijera Mehmet Simsek, potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.
Značaj SBF za razvoj regiona prepoznali su Ibrahim Al Omar, guverner državnog saudijskog investicijskog fonda (Saudi Arabian General Investment Authority – SAGIA), potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH, predsjednica Poslovne škole Bled (IEDC) iz Slovenije Danica Purg, kao i mnogih drugi predstavnici političke i biznis scene iz svijeta i regiona.
Podržavajući napore zemalja regiona da unaprijede svoje ekonomije i budu ravnopravni partneri u ekonomskoj razmjeni sa zemljama članicama EU, svoj dolazak na SBF potvrdili su i Doris Pack, predsjednica žena Evropske narodne partije i bivša predsjednica Odbora Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu, Martin Gaber, izvršni direktor Predstavništva njemačke privrede u BiH, Zsuzsanna Hargitai, direktorica za Zapadni Balkan u EBRD-u, Guido Clary iz Evropske investicione banke.
Izražavajući interes za saradnju i investiranje u region, na poziv organizatora odazvale su se i delegacija iz Indonezije na čelu sa ministrom za ruralna područja i prostorno planiranje Dr. Sofyan A. Djalil, delegacija iz Omana koju predvodi Mulham Al Jarf, direktor za investicije Državnog fonda rezervi, te predstavnici iz zemalja Evrope, SAD-a, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Malezije, Turske, Japana, Pakistana i drugih.
Organizatori će tokom Foruma u Sarajevu ugostiti i brojne stručnjake iz oblasti turizma i informacionih tehnologija, te vrhunske sportiste među kojima su bivši svjetski prvak u boksu, Adnan Ćatić alias Felix Sturm i Robert Prosinečki, aktuelni selektor ‘A’ reprezentacije BiH.
Organizatori SBF-a najvaljuju da je ovo do sada najveći forum, sa 1.800 učesnika i više od 360 akreditovanih predstavnika medija, a u naredna dva dana biće predstavljeno i rekordnih 225 projekata.
Detaljan program i agenda 9. Sarajevo Business Foruma (SBF) 2018 dostupni su online na linku: www.sarajevobusinessforum.com/agenda.