Početak izgradnje dijela autoputa Beograd-Sarajevo 2020. godine

0
1436
Potpisan ugovor za izgradnju dijela autoputa Beograd-Sarajevo vrijedan 250 miliona eura

Srbija je sa turskom kompanijom Tasyapi potpisala komercijalni ugovor za projektovanje i izgradnju dijela autoputa Beograd-Sarajevo u vrijednosti od 250 miliona eura.
Strateški dokument su potpisali potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora firme ‘Putevi Srbije’ Zoran Drobnjak i predsjednik turske kompanije Tasyapi Emrualh Turanli.
Mihajlović je rekla da se sljedeće godine očekuje potpisivanje finansijskog ugovora, a početkom 2020. godine izgradnja autoputa.
Autoput Beograd-Sarajevo gradit će se u dvije trase koje na teritoriji Srbije obuhvataju dionice Sremska Rača – Kuzmin, dužine oko 17 kilometara, i Požega-Užice-Kotroman, dužine oko 60 kilometara, pišu srbijanski mediji.
Ukupna vrijednost izgradnje obje dionice na teritoriji Srbije je oko 1,05 milijardi eura, od čega je oko 220 miliona eura vrijednost dionice Sremska Rača-Kuzmin, a oko 830 miliona eura dionica Požega-Kotroman.
Vrijednost komercijalnog ugovora za projektovanje i izgradnju dionica autoputa Beograd-Sarajevo je 250 miliona eura, a obuhvata izradu plana detaljne regulacije, projekata i izvođenja radova na izgradnji autoputa Sremska Rača-Kuzmin (sa mostom preko Save) i izradu projekta za dionicu Požega-Kotroman.
Autoput Beograd-Sarajevo je prvi autoput koji će direktno povezati Srbiju i BiH, a od velikog je značaja i za povezivanje u regionu.