Turska smanjila referentnu kamatu sa inflacijom od 80 posto

Ključna kamata, koja je iznosila 14 procenata u posljednjih sedam mjeseci, smanjena je na 13 posto

0
395
Pad vrijednosti turske lire na berzama

Turska centralna banka je smanjila referentnu kamatnu stopu za 100 baznih poena, uprkos inflaciji u zemlji koja je blizu 80 posto.
Ključna kamata, koja je iznosila 14 procenata u posljednjih sedam mjeseci, smanjena je na 13 posto, što je dijametralno suprotno onome što rade centralne banke širom svijeta kako bi ukrotile inflaciju, izvještava CNBC.
Analitičari nisu očekivali promjenu stope, tako da je odluka turske centralne banke iznenadila tržišta.
Prema podacima Reutersa, glavni indeks Istanbulske berze BIST je, neposredno poslije objave odluke u četvrtak, pao za 0,8 posto, ali se zatim oporavio i završio s rastom od 0,2 procenta.
Turska lira je takođe negativno reagovala na smanjenje ključne stope, potonuvši za 0,9 posto prema dolaru. Trgovala se na nivou nešto višem od 18,1 lira za dolar. Lira je od početka ove godine do sada izgubila 26 posto vrijednosti u odnosu na dolar, a u posljednjih pet godina je pala za 80 procenata prema američkoj valuti.
Turska centralna banka je navela u saopštenju da očekuje da ‘počne proces dezinflacije i da postoje signali o gubitku zamajca ekonomske aktivnosti’, prenosi Tanjug.
Inflacija u Turskoj je porasla u julu za 79,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, na najviši nivo u posljednje 24 godine.