Počinje serijska proizvodnja ruskog luksuznog Aurusa Senat

0
462
Rusi napravili 'svoj Rolls Royce': Počela serijska proizvodnja luksuznog Aurus Senata

Na sajmu automobila u Ženevi je još 2018. predstavljena luksuzna ruska limuzina Aurus Senat, za koju je proizvođač, Aurus Motors, tada tvrdio da je rasprodana kompletna serija planirana za 2020. i 2021. godinu. Sukladno najavama objavljenima tada, kupci ‘ruskog Rolls-Roycea’ svoje će prve primjerke dobiti tokom ove godine. Početkom ove sedmice Aurus Senat je ušao u serijsku proizvodnju, javljaju ruski mediji.
Ruski ministar zadužen za industriju Denis Manturov najavio je da bi ove godine Aurus trebao proizvesti 200-300 primjeraka Senata. Osnovna bi verzija trebala koštati 18 milijuna rubalja.
Limuzina će se proizvoditi u dvije verzije, standardnoj i produženoj. Standardni Senat dugačak je 5,63 m, a produljena verzija čak 6,62 m. Obje verzije pokreće 4,4-litreni V8 motor snage 600 KS koji je uparen s 9-stepenim automatskim mjenjačem.
Ono po čemu je ovaj automobil jedinstven u svijetu jest i činjenica da ga je promovirao lično Vladimir Putin, vozeći se upravo njime na svojoj predsjedičkoj inauguraciji 2018. godine, prenosi Autonet.hr.
Osnovna inačica nosit će oznaku S600 i bit će ponuđena ‘običnim’ kupcima. Duža i luksuznija inačica, L700, bit će namijenjena isključivo državnim dužnosnicima Rusije. U budućnosti Aurus Motors planira u ponudu uvesti i SUV te kabriolet inačice, kao i modele s moćnijim, V12 motorima.
Kad je riječ o unutrašnjosti, kupci mogu odabrati između nekoliko varijanti uređenja i konfiguracija stražnje klupe ili pojedinačnih sjedala.