Podrška borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u BiH

0
209
Direktor Agencije Jakić razgovarao s voditeljem projekta EU4Justice i tužiocem Halilovićem

Direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Vinko Jakić sastao se danas u prostorijama Federalnog tužilaštva s pravnim ekspertom uime Delegacije Evropske unije i vođom projekta EU4Justice ‘Podrška borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini’ Damienom Romestantom i glavnim federalnim tužiocem Munibom Halilovićem.
Tema sastanka bila je jačanje borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u Federaciji BiH, naročito kroz proaktivnija vođenja finansijskih istraga i oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim djelom.
U tom smislu, a uzimajući u obzir zakonom utvrđene nadležnosti Federalnog tužilaštva i Agencije, te uz podršku i pomoć projektnog tima EU4Justice, nastojat će se kroz određene zajedničke aktivnosti unaprijediti cjelokupan sistem borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.
Jedna od ključnih stvari na kojima treba poraditi u narednom periodu jeste ujednačavanje prakse kantonalnih tužilaštava prilikom vođenja finansijskih istraga i oduzimanja nezakonito stečene imovine, uzimajući u obzir slučajeve dosadašnjeg različitog postupanja, ali i neefikasnosti pojedinih tužilaštava u ovim slučajevima.
Shodno tome, a uzimajući u obzir činjenicu da je nadležnost Agencije, između ostalog, provođenje analiza u području oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, kao i stručna edukacija iz područja finansijskih istraga, to će uveliko pomoći Federalnom tužilaštvu da, na temelju provedenih analiza, daje obavezna uputstva kantonalnim tužilaštvima u cilju efikasnijeg postupanja.
Pored navedenog, provođenje zajedničkih programa edukacije i obuka, bit će u fokusu zajedničkog djelovanja ove tri institucije.
Tokom sastanka su određeni daljnji pravci djelovanja, te je zajednički zaključeno da, s obzirom na svoje nadležnosti, kapacitete i obim poslova, Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, u saradnji s Federalnim tužilaštvom, a uz pomoć projektnog tima EU4Justice, može dati značajan doprinos u ostvarenju strateških ciljeva u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, saopćeno je iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.