Podrška EU: 1,5 miliona KM za 12 lokalnih jedinica u BiH

0
59
Ceremonija potpisivanja ugovora za 6 od 12 lokalnih jedinica u BiH

U Sarajevu su jučer potpisani ugovori za 6 od 12 lokalnih jedinica, koje će sa 1,5 miliona KM bespovratnih sredstava Evropske unije unaprijediti i razviti ruralnu tržišnu infrastrukturu.
Konkretno, bit će izgrađene zelene i stočne pijace, različite tržnice, otkupne stanice, unaprijeđena i postavljena mobilna sajamska infrastruktura, postavljene eko prodajne kuće te izgrađena nova prodajna mjesta locirana uz regionalne i lokalne ceste.
Prvenstveno, sredstvima Evropske unije bit će podržani Trebinje, Gračanica, Mrkonjić Grad, Bosanski Petrovac, Banja Luka i Bihać dok će u narednom periodu ugovore potpisati Rudo, Gradiška, Mostar, Zenica, Teslić i Šamac.
Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini istakao je da izgradnja održivih lokalnih zajednica i ruralnih područja mora biti srž društva.
“Današnji grantovi su jedan mali dio naše ukupne podrške sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja od 30 miliona eura”, rekao je Sattler.
Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH kazala je da će podrška omogućiti dalji razvoj ruralnih područja čime se ujedno jača i lokalno tržište.
“Posebno je bitno da će ove investicija podržati pojedince, mala poljoprivredna gazdinstva, žene ili mlade koji se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom u BiH”, kazala je Nedera.
Realizacijom prvih šest planiranih projekata će se omogućiti bolja tržišna infrastruktura za 168 krajnjih korisnika.
Podrška je osigurana kroz projekat EU4AGRI koji finansira Evropska unija kako bi podržala konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini, a koji provode Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here