Podrška kampanji radnika: ‘Slobodni za praznike’

0
774
Omogućiti i radnicima u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti da ne rade za praznike, rečeno je na pres-konferenciji

Danas tačno u podne počeo je online protest ‘Slobodni za praznike!’ kojeg organizira Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti BiH. Na press konferenciji organiziranoj povodom prvih online radničkih protesta, iz STBIH su pozvali sve bh. građane da klikom na stranicu www.slobodnizapraznike.com ostave svoj komentar i potpišu online peticiju upućenu premijeru FBiH Fadilu Novaliću.
Za STBiH 29. april je postao tradicionalni dan akcije, jer radnici u ovom sektoru ne mogu 1. maj, Praznik rada iskoristiti kako bi artikulisali za njih bitna pitanja. Naime, u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti radnici nemaju slobodan dan za praznike, ali ni dan koji bi iskoristili za bilo koji oblik sindikalne borbe što je posljedica nedostatka političke volje za donošenjem zakona o praznicima BiH, kao i nepostojanje obavezujućih akata, mehanizama i instrumenta kojima bi se svim radnicima u BiH, bez obzira na mjesto i sektor u kojem rade, garantirale jednake mogućnosti i prava vezana za neradne dane u dane praznika, istaknuto je na press konferenciji.
Online protest je doprinos i podrška inicijativi koju je STBIH uputio izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.
“Neposredno pred ovu press konferenciju dobili smo odgovor na našu inicijativu od strane pregovaračkog tima Vlade FBiH u kojemu se navodi da su spremni razgovarati o našim inicijativama, nakon što pribave mišljenja nadležnih ministarstava“, kazala je Mersiha Beširović, predsjednica STBIH.
Tokom jednosatnog online protesta kampanju ‘Slobodni za praznike’ podržalo je 34.048 građana, a live stream je gledalo više od 5.000 ljudi.