Pogledajte koja su najtraženija zanimanja na tržištu rada u BiH

0
2158
Realizacijom projekata, s rokom implementacije do 10 mjeseci, planirano je zapošljavanje 263 radnika

Agencija za rad i zapošljavanje BiH, drugu godinu zaredom, objavila je na jednom mjestu informacije o potrebama na tržištu rada u Bosni i Hercegovini, a s ciljem da maturantima osnovnih i srednjih škola u BiH pruži informacije o potrebama tržišta rada, te da im olakša izbor za nastavak školovanja.
Direktor Agencije Muamer Bandić je apelovao na mlade ljude da prilikom izbora zanimanja ne vode računa o dužini ili težini školovanja, već o budućnosti i mogućnosti da naučeno primjene na radnom mjestu.
“Ove godine potrudili smo se da još unaprijedimo informacije sa tržišta rada, pa tako svi zainteresirani mogu detaljno, po zanimanjima, vidjeti koliko je nezaposlenih osoba, a koliko se osoba određenog zanimanja zaposlilo u prethodnoj godini. Ove informacije su predstavljene za svaki kanton u Federaciji BiH, za nivo Republike Srpske i nivo Brčko distrikta. Također, dali smo na nivou BiH pregled po pet najbrojnijih zanimanja na evidencijama nezaposlenih osoba“, rekao je Bandić.
Na osnovu podataka koje objavljuju institucije nadležne za domaće tržište rada (entitetski zavodi za zapošljavanje, kantonalne službe zapošljavanja i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta), a prema broju objavljenih oglasa evidentno je da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina.
Kada je riječ o visoko obrazovanim osobama (VSS) najtraženija zvanja su ona vezana za IT sektor (IT inžinjer, softver inžinjer), zatim inžinjer elektrotehnike, građevinski inžinjer, diplomirani farmaceut, doktor medicine-specijalista.
Pored ovih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih. Pored ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, žurnalistima i socijalnim radnicima.
“Najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS) je za prodavače i ugostitelje, posebno konobare, a i dalje su traženi operateri za unos podataka, radnici u call-centrima. Od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih tehničara, mašinskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara i saobraćajnih tehničara“, rekaoje Bandić
Kada je riječ o radnicima sa VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari, bravari. Ovdje treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih. S druge strane najviše nezaposlenih sa VKV i KV kvalifikacijom ima među vozačima motornih vozila i frizerima.
Detaljne informacije o najtraženijim zanimanjima možete naći ovdje, a informacije o 5 najbrojnijih zanimanja na evidencijama nezaposlenih možete naći ovdje.