Pojačana inspekcijska kontrola u Neumu, za prekršaje izrečene kazne od 196.300 KM

0
386
Pojačani inspekcijski nadzori na turističkim destinacijama u FBiH, u fokusu Neum

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) saopćeno je da su inspektori ove uprave u periodu od 22. jula do 1. avgusta 2021. godine intenzivirali kontrole na turističkim destinacijama u Federaciji BiH, i to uglavnom na području Hercegovačko-neretvanskog kantona s posebnim naglaskom na Općinu Neum.
Izvršeno je ukupno 97 inspekcijskih nadzora nad poštivanjem Zakona o ugostiteljstvu FBiH, Zakona o turističkoj djelatnosti FBiH, Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH i Zakona o fiskalnim sistemima BiH kod ugostiteljskih objekata (restorana, kafe-barova, hotela, apartmana, vila i drugih subjekata nadzora koji nude usluge smještaja), trgovina, autoprijevoznika, kao i putničkih agencija u saradnji s federalnim saobraćajnim inspektorima, a tom prilikom izdato je 117 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 196.300 KM.
Cilj ovih inspekcijskih nadzora je regulacija stanja u oblasti turističko-ugostiteljske djelatnosti, i to nadzorom nad poslovanjem smještajnih kapaciteta, izdavanjem fiskalnih računa i radom trgovačkih objekata. U svim segmentima rada tržišne inspekcije su konstatovane nepravilnosti.
Inspektori su kontrolisali i tzv. zonu sive ekonomije, rad nacrno i fiskalizaciju.
Pored tržišnih, inspekcijske kontrole na turističim destinacijama vrše i saobraćajni inspektori. U nadzorima nad provedbom Zakona o cestovnom prijevozu FBiH (kontrola prijevozničke dokumentacije, dokumentacije vozača i vozila) i Zakona o unutrašnjoj i pomorskoj plovidbi FBiH u Neumskom zaljevu, ovi inspektori su utvrdili 19 prekršaja u ukupnom iznosu od 11.000 KM.
Također, izdata su četiri rješenja o otklanjanju nedostataka vezanih za propisno ograničavanje kupališta pod zakupom. Po isteku roka za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, bit će izvršeni kontrolni inspekcijski nadzori s ciljem utvrđivanja usklađivanja poslovanja sa izrečenim mjerama, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.