Pokrenut Coca-Colin projekat za srednjoškolce – Raise the Bar Youth

0
226
Srednjoškolci će spremnije izaći na tržište rada uz edukaciju iz komunikacijskih i poslovnih vještina

Osnaživanje mladih u fokusu je Coca-Colinog projekta Raise the Bar Youth koji je nedavno započeo u završnim razredima srednjih ugostiteljskih i turističkih škola u Bosni i Hercegovini. To je dio je projekta Raise the Bar koji Coca-Cola HBC Adria provodi u Hrvatskoj od 2019. godine. Projektom Coca-Cola podržava svoje partnere u turizmu i ugostiteljstvu u odgovoru na izazove s kojima se susreću u potrazi za osposobljenim i kvalifikovanim osobljem, te povećanjem vlastite konkurentnosti i održivosti. Budući kuhari, konobari, slastičari, ugostiteljski tehničari, kulinarski tehničari na radionicama se, tokom dva školska časa, upoznaju sa komunikacijskim vještinama važnim za funkcionisanje u timu, te poslovnim vještinama i samozapošljavanjem. Dodatno ohrabrenje i savjeti prenose se kroz video poruke uspješnih bh profesionalaca – kuhara, barmena i restoratera.
“Osnaživanje mladih je pravac naše društveno odgovorne strategije kojem smo dosljedni i kroz koji smo u proteklih godina, različitim projektima obuhvatili skoro pet hiljada mladih u BiH. Naša analiza, a potom i istraživanje koje smo proveli u suradnji sa specijalizovanom agencijom,koje je obuhvatilo odgovore učenika, profesora, i ljudi iz ugostiteljstva i turizma, potvrdili su ono o čemu se puno govori – nedostatku dovoljno kompetetne radne snage u polju ugostiteljstva, gdje su naši ključni kupci i partneri. Raise the Bar Youth je Coca-Colin odgovor na potrebu da se sadržaji važni za ugostiteljstvo i turizam u školama kojih nedostaje ili nisu zastupljeni u dovoljnoj mjeri približe mladima iz završnih razreda“, poručio je Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost u Coca-Coli HBC Adria.
Dodatno, cilj projekta Raise the BarYouth je utjecati na povećanje zainteresovanosti mladih za ostajanje u profesijama u ugostiteljstvu, kroz unaprijeđenje kvaliteta sektora i poboljšanje ugleda i reputacije ovih profesija.