Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom 48,4%

0
626
U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) izračunao za septembar ove godine iznosi 1.942,61 KM i za 428,20 KM je jeftinija od potrošačke korpe iz prethodnog mjeseca.
Prema podacima Zavoda za statistiku FBiH, prosječna plata u Federaciji u julu 2019. iznosila je 940 KM i za 29 KM je viša od plate isplaćene u junu. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 48,39 posto.
Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.
Potrošačku korpu čine: prehrana (40,7%), stanovanje i komunalne usluge (16%), higijena i održavanje zdravlja (5,8%), obrazovanje i kultura (8,8%), odjeća i obuća (15,4%), prevoz (7,1%), te održavanje domaćinstva (6,2%).
U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 82 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz SSSBiH.