Pola miliona maraka za sufinansiranje idejnog projekta toplovoda Kakanj – Sarajevo

0
1067
Izgradnjom toplovoda bilo bi osigurano snabdijevanje toplinskom energijom područja od Kaknja do Sarajeva

Vlada Federacije BiH odobrila je Fondu za zaštitu okoliša FBiH uključivanje u projekat ‘Snabdijevanje toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajeva’ i zadužila Fond za zaštitu okoliša FBiH za sufinansiranje izrade Idejnog projekta za snabdijevanje Sarajeva toplinskom energijom iz TE Kakanj u iznosu od 500.000 KM.
Vlada FBiH je u decembru 2017. godine donijela Zaključak kojim se ovom fondu odobrava uključivanje u Projekt toplovod Kakanj – Sarajevo i daje zaduženje za učešće u finansiranju studije izvodljivosti u Kantonu Sarajevo, u iznosu do 500.000 KM.
Imajući u vidu da je preduvjet za distribuciju toplinske energije, izgradnja toplovoda, odnosno dovođenje toplinske energije iz TE Kakanj do područja Sarajeva, jasno je da Studija distribucije toplotne energije u Kantonu Sarajevo, a koja je također još jedna od aktivnosti i elaborata na osnovu kojih bi se realizirali svi koraci provedbe ovog kapitalnog projekta, ne predstavlja direktan naredni korak realizacije projekta ‘Snabdijevanje toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajevo’, već analize odabira načina distribucije toplinske energije u Kantonu sa stanovišta širenja konzumnog obuhvata.
U molbi Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH za izmjenu prvobitnog zaključka od 27.12.2017. je navedeno da je UNDP u januaru ove godine objavio poziv za dostavu ponuda za izradu ‘Studije izvodljivosti proširenja i unaprijeđenja sistema grijanja u Kantonu Sarajevo’, pa je predloženo da se Fondu odobri uključivanje u ovaj projekt i to za sufinansiranje izrade Idejnog projekta za ovaj toplovod.