Poljoprivrednici u FBiH će za neizmirene poticaje dobiti 11,5 miliona KM

0
971
Počela isplata novčanih podrški poljoprivrednim proizvođačima

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici, održanoj u Mostaru, donijela Odluku o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava ‘Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima – Izmirenje obaveza iz ranijeg perioda’ utvrđenih Budžetom FBiH za 2018. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 11,5 miliona KM.
S ciljem osiguranja namjenskog utroška sredstava, kontrola potencijalnih korisnika u fazi proizvodnje na terenu, kao i toku prikupljanja i obrade dokumentacije o proizvodnji, a prije dostavljanja aplikacije Federalnom ministarstvu, u nadležnosti je poljoprivrednih kantonalnih inspektora i ovlaštenih službenika kantonalnih ministarstava.
Realizacijom današnje odluke bit će izmirene sve obaveze poljoprivrednim proizvođačima za proizvodnje za period 2014.-2017. godina, osim onih za koje se vrše dodatne kontrole i gdje su u toku žalbeni i sudski postupci.
Zahtjevi klijenata pristigli nakon 1.10.2017. godine bit će realizovani u skladu s Programom novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2018. godinu.