Poljske kompanije najavile ulaganja u BiH

0
891
Poljski ambasador Jaroslaw Lindenberg razgovarao s direktorom FIPA-e Gordanom Milinićem

Novoimenovani ambasador Poljske u BiH Jaroslaw Lindenberg posjetio je Agenciju za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) kako bi se upoznao s radom Agencije, te ekonomskom suradnjom između dvije zemlje na polju investicija i trgovinske razmjene.
Direktor FIPA-e Gordan Milinić upoznao je poljskog ambasadora s nadležnostima FIPA-e, aktivnostima na polju promocije zemlje, suradnji sa stranim investitorima, te ekonomskom suradnjom između dvije zemlje i poljskim investicijama u BiH.
Ukupna direktna strana ulaganja iz Poljske u BiH, zaključno s krajem 2017. godine, prema podacima Centralne banke BiH iznosila su 22,9 miliona KM, što predstavlja učešće od 0,17% u ukupnom prilivu stranih ulaganja u BiH.
Prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH, za devet mjeseci 2018. godine iz Poljske su registrirana ulaganja u visini od 5,9 miliona KM.
Najznačajnije poljske kompanije u BiH su: Inter Cars doo Sarajevo, Prima ISG d.o.o. Gradiška, Organika BH doo Sarajevo, Aliplast Aluminium Systems d.o.o. Konjic, Poliolchem d.o.o Tuzla,
S obzirom da je više poljskih kompanija najavilo investicije u BiH u 2019. godini, poput kompanija Mlekovita, Lubianiec Piechocki and Partnerzy, Re Alloys Sp.z.o.o., Pol-mot, Multico, dogovoreno je da ambasador Lindenberg u suradnji s Privrednom komorom Poljske provjeri u kojoj su fazi odluke o investiranju u BiH, a FIPA će se uključiti u podršku realizacije investicija.
Također, ambasador će informirati FIPA-u o svim važnijim privrednim manifestacijama koje se održavaju u Poljskoj, a koje bi mogle biti značajne za promociju Bosne i Hercegovine i njenih projekata za investiranje, saopćeno je iz FIPA-e.