Poljski LOT ulazi na tržište BiH: Od 30. maja leti od Varšave do Sarajeva

0
428
Aviokompanija LOT Polish od 30. maja povezuje Sarajevo sa Varšavom, uvodi i čarter letove do Mostara

LOT Polish Airlines počet će ove ljetne sezone saobraćati između Varšave i Sarajeva, i time ozvaničiti svoj ulazak na tržište Bosne i Hercegovine. Letovi između dva glavna grada biće inaugurisani 30. maja a saobraćat će pet puta nedeljno – svakog ponedeljka, utorka, četvrtka, petka i nedjelje. Ovi letovi održavat će se avionom Embraer E175 sa 82 sjedišta.
U skladu sa svojom strategijom za ostatak svoje mreže u bivšoj Jugoslaviji, poljski avioprevoznik će putnicima u Sarajevu ponuditi opcije transfera do brojnih destinacija putem svog čvorišta u Varšavi, piše specijalizirani portal Ex-Yu Aviation.
LOT-ov dolazak u glavni grad Bosne i Hercegovine dodatno jača prisustvo Star Alliance-a na aerodromu, nadopunjujući Austrian, Croatia Airlines, Lufthansu, Swiss i Turkish Airlines.
Ovog ljeta LOT će također započeti čarter letove između Katovica i Mostara u ime Rego-Bis turoperatora. Mostarski čarter letovi namijenjeni su za vjerske hodočasnike koji posjećuju znamenitosti Međugorja, a s radom će početi u junu. Lokalne vlasti u Mostaru sklopile su trogodišnji ugovor s turoperatorom, kojim je LOT predviđen kao operativni avioprevoznik.
Osim pokretanja letova za Sarajevo, tokom predstojeće ljetne sezone, poljska aviokompanija planira da obavi i do jedanaest nedjeljnih letova iz svoje baze u Varšavi do Zagreba, devet sedmično do Beograda, kao i šest sedmičnih rotacija za Ljubljanu, Skoplje i Podgoricu.
Letovi za Skoplje, koji su trenutno obustavljeni, biće obnovljeni 17. maja, nakon remonta aerodromske piste.
Poljski avioprevoznik će saobraćati i od glavnog grada Poljske do hrvatske obale, što uključuje šest sedmičnih letova za Dubrovnik, triput sedmično za Split i jednu sedmičnu rotaciju do Zadra. Iako je LOT ranije saobraćao i do Rijeke, letovi tek trebaju biti zakazani za predstojeće ljeto.