Pomoć privrednim subjektima u KS: Sufinansiranje dijela plate za april i maj

Kanton Sarajevo: Objavljen Javni poziv za finansiranje dijela minimalne neto plate za april i maj 2020.

0
869
Draško Jeličić, ministar privrede Kantona Sarajevo

Prema programu kratkoročnih i srednjoročnih mjera, Vlada Kantona Sarajevo započela je sa drugim setom mjera direktne pomoći privrednim subjektima u KS, s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.
Temeljem Uredbe o postupku finansiranja dijela minimalne plate za mjesec april i maj, Ministarstvo privrede KS saopćilo je da će danas objaviti Javni poziv za dodjelu sredstava za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plate (u FBiH) za mjesec april i maj 2020. godine.
Ovim Javnim pozivom pozvani su poslovni subjekti (pravna lica) koji ispunjavaju uslove propisane pomenutom Uredbom da podnesu prijave za ostvarivanje prava za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plate za mjesec april i maj 2020. godine.
Kada je u pitanju ostvarivanje prava za isplatu dijela minimalne neto plate u FBiH za mjesec april i maj 2020. godine od strane fizičkih lica koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost, iste će biti objavljene u javnom pozivu koji će biti objavljen od strane općina u Kantonu Sarajevo, kao i javnim pozivom Ministarstva privrede KS kojim će biti obuhvaćena i fizička lica koja nisu pozvana Javnim pozivom koji će biti objavljen danas.
“Na taj način svim fizičkim licima koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost i koja ispunjavaju uslove iz Uredbe bit će omogućeno da ostvare pravo na isplatu dijela minimalne mjesečne neto plate (u FBiH) za mjesec april, odnosno maj 2020. godine. Treba napomenuti, kada je u pitanju ostvarivanje prava na isplatu dijela minimalne mjesečne neto plate od strane pomenutih fizičkih lica da je to rezultat prethodnih dogovora sa općinama u Kantonu Sarajevo, kao i sporazuma koji su zaključeni i koji će biti zaključeni sa općinama u Kantonu Sarajevo”, rekao je ministar privrede KS Draško Jeličić.
S obzirom na to da još nisu zaključeni svi sporazumi sa općinama u Kantonu Sarajevo, objava Javnog poziva će za kraće vrijeme biti pomjerena i odnosit će se na fizička lica koja samostalno obavljaju registrovanu djelatnost. Očekuje se da će javni poziv biti objavljen najkasnije do 15.6.2020. godine.
“Želim da naglasim solidarnost koju su općine pokazale jučerašnjim potpisivanjem Sporazuma, no određene tehničke procedure tek treba da se završe. Kanton nije želio da odgađa ovu proceduru i ujedno smo sastavili procedure prijave za isplatu neto mjesečne plate za mjesece april i maj, kako bi pojednostavili proceduru i poslodavcima omogućili da što prije dođu do finansijskih sredstava”, istakao je ministar Jeličić.