Pooštrene mjere u KS: Školske ekskurzije se obustavljaju, obavezna vakcinacija booster dozom u ustanovama za starije…

0
511
U Federaciji BiH trenutno 7.657 aktivnih slučajeva Covid-19

Na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom, Vlada KS donijela je danas zaključak o obaveznoj vakcinaciji trećom tzv. booster dozom vakcine protiv Covid-19 starijih osoba i njegovatelja u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje starijih, kao i populacije starije od 60 godina, te osoba sa udruženim komorbiditetima u Kantonu Sarajevo.
Naložena je također obavezna vakcinacija protiv Covid-19, zdravstvenog kadra koji dolazi u kontakt s pacijentima u svim zdravstvenim ustanovama KS. Za provođenje ove naredbe odgovorni su menadžmenti i krizni štabovi ustanova.
Zbog novonastale epidemiološke situacije, Vlada je danas naložila Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS da, do daljnjeg, obustavi sve planirane ekskurzije učenika.
Doneseno je još nekoliko preporuka i naredbi, na prijedlog Kriznog štaba, u cilju suzbijanja širenja virusa i zaštite zdravlja stanovništva.
Data je preporuka da se primjenjuju VTP pravila (vakcinisan/testiran/ prebolio), uz prilaganje važećih potvrda, u svim tržnim centrima, skijalištima, kinima, ugostiteljskim objektima, kao i svim drugim zatvorenim prostorima kao mjestima masovnog okupljanja, te hotelima, hostelima i svim ostalim smještajnim kapacitetima u Kantonu Sarajevo. Ukoliko posjetitelj/gost ne posjeduje jednu od VTP potvrda, objekti mogu obezbijediti brzo antigen testiranje, navedeno je u zaključku.
Nalaže se i formiranje tima za komunikaciju radi bržeg i efikasnijeg bolničkog smještaja oboljelih od Covid-19, a u čijem sastavu će biti predstavnici Opće bolnice ‘Prim.dr. Abdulah Nakaš’, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Hitne medicinske pomoći, te Ministarstva zdravstva. Ovaj tim će se formirati odmah, a njime će rukovoditi mr.sci.dr. Meliha Čengić Hadžović.
Također se nalaže otvaranje opservacijskog tima u Općoj bolnici, s obzirom na to da je u ovoj ustanovi najavljen početak PCR testiranja od danas, 6. januara.
Menadžmentima zdravstvenih ustanova Kantona Sarajevo nalaže se provođenje stroge kontrole propisivanja antibiotske terapije kod virusnih oboljenja, a zbog povećane incidence antimikrobne rezistencije (otpornosti) kod bolesnika. Zdravstvenim ustanovama KS se nalaže da testiranje na Covid-19 strogo rade po indikacijama Protokola za liječenje Covid-19, od 15.09.2021. godine, verzija 2, Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.
Također, preporučuje se svim zdravstvenim ustanovama KS da ne zahtijevaju PCR testove kod ambulantnih pregleda, izuzev riziko grupa-onkoloških pacijenata, te hemodijaliznih i imunosupresivnih pacijenata, zaključeno je.
Navedene mjere stupaju na snagu danas, a kontrolu nad njihovim sprovođenjem vršit će Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS.