Forto pozvao Vladu FBiH da zajedno subvencioniraju poskupljenje plina u KS

Premijer Kantona Sarajevo traži da Vlada FBiH otkrije cijene i da im daju tačnu kalkulaciju ulazne cijene plina za Energoinvest i Sarajevogas

0
414
Forto traži od Vlade FBiH da otkrije tačnu kalkulaciju ulazne cijene plina za Energoinvest i Sarajevogas

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto pozvao je Vladu Federacije BiH da zajedno s Vladom Kantona Sarajevo subvencionira novo poskupljenje plina.
Govoreći na današnjoj pres-konferenciji, Forto je podsjetio da je 1. novembra prošle godine Vlada FBiH podigla cijelu plina za 23,5 posto i da tu razliku Vlada KS subvencira, ali da je od 1. januara uslijedilo novo povećanje od 11 posto. On je poručio da je Vlada KS prethodnom subvencijom dokazala da želi pomoći građanima, ali da novi rast cijene postaje izrazito veliko budžetsko opterećenje.
“Pozivamo Vladu FBiH da nam do utorka jave koliko oni mogu pomoći u subvencioniranju, bilo putem marže koju ima Energoinvest ili na neki drugi način, kako bi mi do četvrtka, kada imamo sjednicu Vlade KS, odluči kako postupiti”, naveo je premijer Forto.
On je kazao da rast cijene prema Kantonu Sarajevo, koji je najveći potrošač plina u BiH, nije dovoljno transparentan.
“Pozivamo Vladu FBiH da otkrije cijene i da nam tačno daju kalkulaciju ulazne cijene plina za Energoinvest kao i za Sarajevogas, koji je distributer za Kanton Sarajevo. Veoma nam je važno da to vidimo, kako bi lakše dogovorili s Vladom FBiH kako da građanima pomognemo da premoste ostatak grijne sezone”, naveo je Forto.
Potcrtao je da Vlada KS nikako ne želi da građani zbog rasta cijene plina prelaze na druge energente, poput uglja.
Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović kazao je da je možda i veći problem od poskupljanje najava iz Energoinvesta da, ako u januaru i februaru budu veće hladnoće i ako potrošnja bude veća, Kanton Sarajevo možda neće moći dobiti dovoljne količine plina.
“Energoinvest ima ograničene količine od Gasproma i može se desiti da pritisak opadne, i da Toplane moraju prelaziti na alternativna goriva, kao to se to već dešavalo ove sezone. To bi bio veliki problem”, kazao je ministar Hadžiahmetović.
Kako je dodao, od Vlade FBiH bit će zatraženo da Energoinvest i putem drugih isporučilaca, osim Gasporoma, osigura potrebne količine plina.