Ruski Nordwind uvodi aviolinije za Ljubljanu i Sarajevo

0
565
Nordwind će od 3. marta, svake srijede i nedjelje, letjeti iz Sankt Peterburga za Sarajevo

Ruski avioprijevoznik Nordwind Airlines će ove zimske sezone ući na tržišta Slovenije i Bosne i Hercegovine uvođenjem letova iz Moskve za Ljubljanu i iz Sankt Peterburga za Sarajevo.
Kako je ranije objavljeno, letovi za Ljubljanu obavljat će se jednom sedmično, svake subote, s tim da će aviokompanija održavati isti raspored kao što je prvobitno podneseno još u oktobru prošle godine. Usluge će početi 5. februara.
Slovenija je nedavno nastavila sa izdavanjem turističkih viza ruskim državljanima, prvi put u skoro dvije godine, što je rezultiralo povećanom potražnjom jer je Slovenija jedna od samo nekoliko država članica Evropske unije koje su priznale vakcinu Sputnjik, koja je jedini tip dostupan u Rusiji.
Kasnije ovog mjeseca, Rossiya Airlines će otvoriti letove iz Sankt Peterburga za Ljubljanu.
Nordwind će također od 3. marta uvesti dvosedmični let iz drugog po veličini ruskog grada do Sarajeva, prijestonice Bosne i Hercegovine, a letovi će se obavljati svake srijede i nedjelje sa mlaznim avionom Boeing 737-800 sa 189 sjedišta.
Kako je ranije objavljeno, Nordwind Airlines i njegov sestrinski avioprevoznik Pegas Fly su još u oktobru prošle godine dobili dozvole od ruske Federalne agencije za zračni saobraćaj za pokretanje usluga ka Sarajevu.
Nordwind je dobio odobrenje za uvođenje letova iz Sankt Peterburga, Kazana, Jekaterinburga i Rostova na Donu, dok je Pegas Fly dobio dozvolu za početak operacija iz Ufe, Perma i Jekaterinburga.
Ruski propisi navode da lokalne aviokompanije moraju prvo tražiti odobrenje od Federalne agencije za zračni transport prije nego što traže dozvolu od zemlje odredišta. Aviokompanije nisu u obavezi da uvode sve ili bilo koju od ruta za koje su zatražile odobrenje od lokalnog regulatora.
Nordwind će dopuniti Aeroflotovu uslugu između Moskve i Ljubljane, koja je povećana tokom perioda praznika, ali će se održavati četiri puta sedmično do kraja zimske sezone, piše portal Ex-Yu Aviation news.
S druge strane, Sarajevo će imati prve letove za Rusiju nakon skoro devet godina. Letove od Moskve do glavnog grada BiH posljednji put je održavao Moskovia Airlines, međutim, avioprevoznik je obustavio svoje letove i proglasio bankrot samo tri mjeseca nakon otvaranja operacija u Sarajevu.
Više detalja o letu za novu uslugu Moskva – Ljubljana možete pogledati ovdje, dok dodatne informacije za letove Sankt Peterburg – Sarajevo možete vidjeti ovdje.