Porezna uprava FBiH: U 139 kontrola otkrivena 34 neprijavljena radnika

0
739
Sjedište Porezne uprave Federacije BiH u Sarajevu

Porezna uprava FBiH je od 8. jula 2019. na području Federacije BiH započela širu aktivnost kontrole poreznih obveznika koji obavljaju uslužne djelatnosti s ciljem kontrole zakonitosti poslovanja.
Inspektori Porezne uprave FBiH su 8. i 9. jula na području općina Ilijaš, Vogošća, Hadžići, Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad, Neum, Čitluk, Mostar i Čapljina izvršili ukupno 139 inspekcijskih nadzora kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku, trgovinsku, mesarsku djelatnost, djelatnost proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda i druge uslužne djelatnosti.
Porezni inspektori otkrili su 34 neprijavljena radnika, 37 obveznika koji nisu evidentirali promet, 11 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i isto toliko objekata u kojima je djelatnost obavljana bez odobrenja nadležnog organa.
Zbog utvrđenih nepravilnosti kao što su zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 24 objekata, a u 65 slučajeva izdati prekršajni nalozi u iznosu od 139.400 KM.
Pored ovih direktnih učinaka, započete brze kontrole koje će biti nastavljene i u narednim danima na širem području FBiH su imale za posljedicu da su porezni obveznici i sami prije dolaska poreznih ispektora izvršili prijavu radnika, pa je od najave kontrola tj. od 3.7. do 10.7. 2019. godine samo u općini Neum prijavljeno 113 zaposlenika, a u općini Čitluk 13, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.