Sa 5G mrežom moći ćemo voziti automobile iz kućne fotelje

0
990
Gittin je iz sobe sa kompjuterskim volanom i komandama vozio testni automobil udaljen nekoliko kilometara

Od pete generacije mobilne telefonije (5G) očekuje se da donese revoluciju u komunikacijama, a posebno se potencira daleko manje vrijeme kašnjenja u odnosu na ranije generacije telefonije. Upravo će ta karakteristika omogućiti pravi rad na daljinu, koji će u bliskoj budućnosti značiti da upravljate nekim uređajima iako ste od njih udaljeni stotinama, pa i hiljadama kilometara.
Kako bi se pokazalo da je superbrza 5G mreža britanskog operatora Vodafone već sposobna za tako nešto, testni automobil je opremljen uređajem za daljinsko upravljanje, a Samsungovi 5G telefoni su dobili ulogu očiju vozača.
Kako bi se pokazala lakoća upravljanja, drift šampion Vaughn Gittin Jr. sjeo je za računarski sto sa volanom, setom papučica i stavio Samsung VR naočare. Kao što se vidi na ovom videu, on je uspješno daljinski driftovao, pa čak i provozao auto-stazom na Goodwood festivalu brzine, a da pritom nije ništa udario.
Gittin je ovo uspio uraditi iz baze udaljene nekoliko kilometara od automobila, a isto je pošlo za rukom i test vozaču koji se nalazio udaljen 8000 kilometara daleko od događaja, tačnije u Portlandu, u sjedištu kompanije Designated Driver koja se instalirala ovaj sistem, prenosi Mondo.rs.
Neki veruju da je ovakva vrsta vožnje na daljinu korak na putu ka autonomnoj vožnji. Navodno je ideja da ako se kompjuter u automobilu zbuni, informacija o tome stiže do ‘daljinskog’ vozača, koji će donijeti brzu odluku šta raditi u datom trenutku.