Porsche BH predstavio novi Cayenne Coupe

0
1388
Porsche BH predstavio novu generaciju uspješnog SUV modela Cayenne Coupé

Kompanija Porsche BH danas je za bh. tržište premijerno predstavila novi model Cayenne Coupé u lijepom ambijentu hotela MGallery Sofitel-Tarčin Forest Resort, u blizini Sarajeva.
Kako je rečeno na pres-konferenciji, na kojoj je prisustvovao i naš novinar, nova, treća generacija uspješnog SUV modela Cayenne Coupé sadrži iste tehnologije kao i aktuelni model Cayenne, ali usljed dinamičnijeg dizajna i novih tehničkih detalja doima se progresivnije, više atletski i emocionalnije. Među najistaknutije detalje ubrajaju se oštrije linije sa samostalnim zadnjim dijelom, adaptivni spojler nazad, odvojena sjedišta nazad i dva različita koncepta krova – serijski, stakleni panoramski krov i karbonski krov kao opcija.
Aktuelni Cayenne Turbo je sa svojim adaptivnim krovnim spojlerom bio prvi SUV sa takvom aktivnom aerodinamikom. Na nju se nadovezuje novi Cayenne Coupé. Čvrsti krovni spojler na svakom modelu modelu Cayenne Coupé dolazi u kombinaciji sa novim stražnjim adaptivnim spojlerom.
Novi Cayenne Coupé nudi raskošan prostor za četiri putnika. Prednja elektro podesiva sportska profilisana sjedišta sa integrisanim naslonima za glavu pružaju visok stepen komfora i sigurnosti dok su sjedišta nazad odvojena. Zapremina prtljažnika iznosi 625 litara, a sa preklopljenim zadnjim sjedištima ona se povećava na 1.540 litara (Cayenne Turbo Coupé: 600 do 1.510 litara).
Za uvođenje na tržište dostupna su dva snažna motora. Cayenne Coupé sa 6-cilindarskim turbo motorom razvija 250 kW (340 KS) i obrtni moment od 450 Nm. Ubrzanje od 0 do 100 km/h sa serijskim Sport Chrono paketom dostiže za 6,0 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 243 km/h.
Vrhunski model Cayenne Turbo Coupé sa 4-litarskim V8 biturbo motorom razvija 404 kW (550 KS) i maksimalni obrtni moment od 770 Nm. Cayenne Turbo Coupé od 0 do 100 km/h dostiže za 3,9 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 286 km na sat.
Početna cijena modela Cayenne Coupé iznosi 168.645 KM, dok za model Cayenne S Coupé treba izdvojiti 200.325 KM. Najsnažnija varijanta Cayenne Coupe Turbo u ponudi je za 304.250 KM.