Porsche je podvrgnuo novi Cayenne izazovnim terenskim testovima

Nadograđena treća generacija modela Cayenne će biti predstavljena u proljeće 2023. godine

0
433
Testiranje novog Porschea Cayenne se privodi kraju

Porsche pažljivo priprema novi Cayenne za puštanje u prodaju. Do tada su, prototipovi i predproizvodna vozila, podvrgnuta izazovnim testovima izdržljivosti kako bi se osiguralo da ispunjavaju Porscheove visoke standarde kvaliteta.
Nakon puštanja u prodaju 2017. godine, Porsche je dosljedno poboljšavao treću generaciju modela Cayenne sa dalekosežnim promjenama koje utiču na njegov pogonski sklop, šasiju, dizajn, opremu i mogućnosti povezivanja.
Pored usklađivanja portfelja pogona, inženjeri u Porscheovom razvojnom centru u Weissachu su napravili velike revizije Cayenne sistema šasije. Cilj je bio postići još širi raspon između tipičnih Porscheovih performansi na cesti, udobnosti na velikim udaljenostima i off-road sposobnosti. U tu svrhu, Cayenne će imati, između ostalog, novu, poluaktivnu šasiju. Osim toga, vozači i putnici mogu uživati u novom i opsežno digitaliziranom ekranu i konceptu upravljanja sa poboljšanim funkcijama povezivanja. Inovativna tehnologija osvjetljenja u HD-Matrix LED prednjim svjetlima poboljšava udobnost i sigurnost u novom Porsche Cayenneu.
Uz toliki broj novih tehnologija, bila su potrebna kompleksna i razrađena testiranja kako bi se podesile komponente, od kojih je većina bila potpuno nanovo razvijena. Pored sve preciznijih virtuelnih simulacija, testiranje u stvarnom životu je i dalje veliki prioritet za Porsche. Tokom testova izdržljivosti simulira se životni vijek vozila u teškim uslovima koji se rijetko dešavaju kada je automobil u rukama kupaca. U svakodnevnim uslovima, vozila pređu preko 200.000 kilometara u gradskom saobraćaju, po seoskim putevima i autoputevima za nekoliko mjeseci.
Kako bi simulirali ekstremne uslove, prototipovi također putuju po cijelom svijetu, sa ciljem da se njihov kvalitet i izdržljivost ispitaju u različitim klimatskim zonama. Za novi Cayenne, testovi su obavljeni u Aziji, Africi, Evropi i Sjevernoj Americi. Ukupno je pređeno više od četiri miliona probnih kilometara.
Novi Porsche Cayenne će proslaviti svoju premijeru ovog proljeća.